» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Kiinteistön kauppa tulee tehdä niin, että kaikille käy selväksi se, että kiinteistö on kauppakirjalla myyty uudelle omistajalle, joka on kaupan myötä saanut kiinteistöön omistusoikeuden. Kiinteistön kauppakirjan yksi vähimmäisehto on se, että siitä käy ilmi kiinteistön luovutustarkoitus. Luovutustarkoitus on kiinteistön omistusoikeuden siirtäminen ostajalle. Käytännössä tämä ei kuitenkaan tarkoita kauppakirjassa nimenomaisesti kirjoitettuna olevaa lausetta siitä, että myyjä luovuttaa kiinteistön omistusoikeuden ostajalle. Kiinteistön myyminen tulee ilmi kauppakirjoissa tavallisesti käytetyissä ilmaisuista, kuten käytetyn asiakirjan nimestä ”kauppakirja”, joten erillistä lauseketta omistusoikeuden siirtämisestä ei tarvita. Luovutustarkoitusta ei tarvitse eritellä sen mukaan, oliko kauppa esimerkiksi osittain lahjanluontoinen luovutus vaiko tavallinen kiinteistön kauppa.
Luovutustarkoitus kiinteistön myymisenä on siis tultava kauppakirjasta ilmi, jotta kiinteistön luovutusta kohdellaan oikein kiinteistön kauppana. Kauppakirja on kuitenkin voitu tehdä näön vuoksi, jolloin kyseessä on silloin valeoikeustoimi eli valekauppa, eikä se siten ole kauppana pätevä eikä myöskään sido osapuolia. Jos kiinteistön luovutus tapahtuu velan vakuudeksi (vakuusluovutus), ei luovutusta käsitellä kiinteistön kauppana. Joskus kauppakirja on voitu tehdä vakuusluovutuksen aikaansaamiseksi, antaen sille harhaanjohtava muoto, jolloin se ei kuitenkaan ole kiinteistön kauppa, sillä osapuolet eivät ole tarkoittaneet kauppakirjalla siirtää omistusoikeutta toiselle. Tällaisella sopimuksella annetaan vain vakuus luotonantajalle, jolloin kauppasopimus tällaisesta on pätemätön, eikä sitä voida käsitellä kiinteistön kauppana. Kiinteistöä koskeviin vakuusluovutuksiin on suhtauduttu yleensä oikeuskäytännössä kielteisesti, koska kiinteistön omistusoikeussuhteet halutaan säilyttää selkeinä ja pysyvinä kiinteistöjen vaihdannan oikeusvarmuuden kannalta. Vakuusluovutuksen sijaan lainsäätäjä tunnustaa kiinteistöpanttioikeuden perustamisen velkojalle, minkä voi panttioikeutena kirjata julkiseen rekisteriin.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa