Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön luovutustappio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön luovutustappiota syntyy, kun kiinteistön myyntihinta on pienempi kuin kiinteistön verotuksessa vähentämätön hankintameno ja myynnistä aiheutuneet menot laskettuna yhteen. Luovutustappiota syntyy siis, kun kiinteistö myydään tappiolla.

Kiinteistön luovutustappio on vähennettävissä verovuonna ja viitenä sitä seuraavana vuonna luovutusvoitoista. Luovutusvoittojen ei tarvitse syntyä kiinteistön luovutuksesta, vaan kiinteistön luovutustappio on vähennyskelpoinen kaikista luovutusvoitoista. Eri vuosien tappiot vähennetään siinä järjestyksessä, jossa ne ovat syntyneet. Luonnolliset henkilöt sekä kuolinpesät voivat kuitenkin vähentää luovutustappion myös muista pääomatuloista kuin luovutusvoitosta. Luonnolliset henkilöt ja kuolinpesät voivat vähentää kiinteistön myynnistä syntyneen luovutustappion esimerkiksi vuokratuloista syntyneistä pääomatuloista verovuonna ja viitenä sitä seuraavana vuonna. Tämä vähennysoikeus koskee kuitenkin vain luovutustappiota, joka on syntynyt vuonna 2016 tai sen jälkeen. Tätä ennen syntyneet luovutustappiot voidaan vähentää ainoastaan luovutusvoitoista.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Luovutustappion laskemiseen vaikuttaa merkittävästi se, että mitä kuluja kiinteistön hankintamenoon saadaan sisällyttää. Suurin hankintamenoon sisällytettävä kulu on tietenkin hinta, joka kiinteistöstä on maksettu, kun se on ostettu. Sitä osaa kiinteistön hankintahinnasta, joka on jo vähennetty verotuksessa poistoina, ei saa kuitenkaan sisällyttää kiinteistön hankintamenoon. Hankintamenoon voidaan kuitenkin sisällyttää kiinteistön perusparannusmenoista aiheutuneet kulut. Perusparannusmeno on kuluerä, jolla kiinteistö on saatettu parempaan kuntoon. Onkin luonnollista, että menot, jotka nostavat kiinteistön arvoa, otetaan huomioon hankintamenon ja täten luovutustappion laskemisessa.

Muodostunut luovutustappio voidaan siis vähentää seuraavien vuosien verotuksessa luovutusvoitoista. Luovutustappio ei ole kuitenkaan vähennyskelpoinen, jos kiinteistöstä saatu luovutusvoitto olisi ollut verovapaata.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa