Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön luovutus perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat voivat toimittaa perinnönjaon keskenään sopimallaan tavalla. Perinnönjaossa voidaan sopia, että kuolinpesän varoihin kuuluva kiinteistö luovutetaan vain yhdelle perinnönsaajalle.

Perinnönjako on tehtävä kirjallisesti, ja jokainen osakas sekä kaksi esteetöntä todistajaa tulee allekirjoittaa perinnönjaossa laadittu jakokirja. Kunkin osakkaan perintöosuus määräytyy laillisen perimysjärjestyksen tai mahdollisen testamentin perusteella. Mikäli esimerkiksi vainajalta on jäänyt neljä rintaperillistä ja testamentilla ei ole määrätty toisin, on kullekin perilliselle tuleva jako-osuus ¼ jäämistöstä. Kun osakkaiden suhteelliset jako-osuudet on selvitetty, voidaan aloittaa reaalinen jakotoimitus. Reaalisessa jaossa kuolinpesän osakkaille annetaan heidän jako-osuuttaan vastaava määrä omaisuutta.

Lähtökohtana perinnönjaossa on se, että kullekin osakkaalla on oikeus saada osa kaikenlaatuisesta omaisuudesta. Sellainen omaisuus, jota ei sopivasti voida jakaa osiin, tulisi jakaa esimerkiksi vain yhdelle osakkaalle. Kiinteistöt ovat sellaisia omaisuuseriä, jotka saattavat olla hankala jakaa osiin. Kuolinpesän osakkaat voivat keskenään sopia jaosta esimerkiksi siten, että vain yksi perillisistä saa kiinteistön muiden saadessa muuta omaisuutta. Erillistä luovutuskirjaa ei tarvitse laatia perintönä saadusta kiinteistöstä, sillä perinnönjakokirja toimii luovutuskirjana, jona perusteella esimerkiksi lainhuutoa haetaan.

Perintönä saadusta kiinteistöstä ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos vastikkeena on käytetty vain jaettavana olevaa varallisuutta. Varainsiirtoveroa on kuitenkin suoritettava siltä osiin kuin vastikkeena on käytetty ulkopuolisia varoja. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun jaettavan kiinteistön arvo on suurempi kuin kiinteistön saajan perinnönjako-osuus ja hän joutuu näin ollen käyttää ulkopuolisia varoja lunastaakseen kiinteistön.

Kiinteistön lunastaminen ulkopuolisilla varoilla rinnastetaan tältä osin kauppaan. Näin ollen osakkaiden on laadittava kauppakirja yleisiä kiinteistönkaupan muotovaatimuksia noudattaen. Ostajan on tässä tapauksessa maksettava varainsiirtoveroa maksetusta vastikkeesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]