Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön luovutus lahjakirjalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lahja on yksipuolinen oikeustoimi, jossa lahjanantaja luovuttaa varallisuutta vastikkeetta lahjansaajalle. Lahjana pidetään myös sellaista luovutusta, jossa vastike on hyvin alhainen. Kiinteistön lahjoituksessa on noudatettava samaa määrämuotoa kuin kiinteistön kaupassa. Lahjakirja on siten tehtävä maakaaren muotomääräysten mukaisesti. Maakaari sisältää säännökset kiinteistön luovutuskirjan muodosta ja vähimmäissisällöstä.

Lahjakirjassa on oltava ainakin seuraavat tiedot:

  • luovutustarkoitus
  • yksilöivät tiedot lahjoitettavasta kiinteistöstä
  • tiedot lahjanantajasta ja -saajasta

Jos lahjan yhteydessä on maksettu vastiketta, on vastikkeen määrä ilmoitettava lahjakirjassa. Lahjakirjaan voidaan lisäksi sisällyttää purkavia ja lykkääviä ehtoja, eli voidaan sopia, että kauppa saadaan purkaa tietyin edellytyksin tai että myyjä pidättää omistusoikeuden kiinteistöön, kunnes kauppahinta on maksettu tai jokin muu ehto on toteutunut. Tällaiset ehdot ovat sitovia ainoastaan, jos ne on otettu mukaan lahjakirjaan. Kiinteistön kaupassa pätemättömät ehdot ovat kiellettyjä myös kiinteistön lahjassa.

Lahjoittajan ja lahjansaajan on allekirjoitettava lahjakirja. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava lahjakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kaupanvahvistajan lisäksi ei tarvita erillisiä todistajia. Mikäli kiinteistön lahjaa ei tehdä muotosäännösten mukaan, on lahja pätemätön. Omistusoikeus kiinteistöön siirtyy yleensä lahjakirjan allekirjoittamisella, vaikka lahjakirjassa voidaan myös määrätä asiasta toisin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]