Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön luovutus ennakkoperintönä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönantajan lahjoittama kiinteistö voidaan ottaa huomioon perinnönjaossa ennakkoperintönä. Myös vastikkeeton osuus lahjanluonteisessa kaupassa voidaan ottaa huomioon ennakkoperintönä. Kiinteistöllä tarkoitetaan itsenäistä maanomistusyksikköä, joka on merkittävä kiinteistönä kiinteistörekisteriin. Kiinteistöjä ovat esimerkiksi tontti, tila sekä niiden määräalat ja määräosat.

Kiinteistön lahjoitus tehdään samassa määrämuodossa kuin kiinteistön kaupassa, eli kirjallisesti ja julkisen kaupanvahvistajan allekirjoittamana. Lahjakirjassa on ilmoitettava luovutustarkoitus, lahjanantajan ja -saajan tiedot, sekä lahjoitettava kiinteistö.

Vanhemmilta lapsille annettu kiinteistö katsotaan lähtökohtaisesti ennakkoperinnöksi, ellei toisin ole määrätty. Tätä kutsutaan ennakkoperintöolettamaksi. Mahdollinen määräys ennakkoperintöolettaman kumoamisesta kiinteistölahjan osalta tulee käydä ilmi lahjakirjassa. Sitä vastoin perinnönantajan muulle henkilölle kuin rintaperilliselle annettu lahja katsotaan ennakkoperinnöksi vain, jos näin on erikseen määrätty.

Ennakkoperintönä annettu kiinteistö voidaan ottaa huomioon perinnönjaossa vain, jos joku perillisistä sitä vaatii. Lahjan antamisen ajankohta ei vaikuta siihen, voidaanko lahja pitää ennakkoperintönä vai ei, joten vanhakin lahja voidaan ottaa perinnönjaossa huomioon ennakkoperintönä.

Jos annettu lahja on katsottava ennakkoperinnöksi perinnönjaossa, sen arvo lisätään laskennallisesti vainajan jäämistöön. Saadusta summasta lasketaan jokaiselle perilliselle tuleva perintöosuus. Tämän jälkeen ennakkoperinnön arvo vähennetään ennakkoperinnön saajan perintöosuudesta. Tavoitteena on, että kaikki perilliset saisivat perinnönjaossa yhtä paljon kuin heille olisi tullut, mikäli ennakkoperintöä ei olisi annettu. Siinä tapauksessa, että ennakkoperintöä ei voida vähentää kokonaan perinnönsaajan perintöosastaan, ei ennakkoperinnön saajan ole velvollinen palauttamaan kuolinpesään ylimenevää osaa, ellei näin ole erikseen määrätty ennakkoperintöä annettaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]