Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön lahjoittaminen perilliselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhä useampi on kiinnostunut siirtämään omaisuuttaan jälkipolville jo elinaikanaan. Tavallisin tilanne, jossa kiinteistö lahjoitetaan perilliselle, on kun vanhemmat tai isovanhemmat lahjoittavat omaisuuttaan jälkipolvilleen. Kiinteistön lahjoitus perilliselle tapahtuu samalla tavalla kuin kiinteistön lahjoitus ulkopuoliselle.

Kiinteistön lahjoittamisessa sovelletaan samaa määrämuotoa kuin kiinteistön kaupassakin. Niinpä kiinteistön lahjoituksesta on laadittava lahjakirja noudattaen yleisiä kiinteistön kaupan muotovaatimuksia. Lahjoituksen osapuolten on allekirjoitettava lahjakirja, jonka julkinen kaupanvahvistaja vahvistaa.

Rintaperillisille eli lapsille annetut lahjat katsotaan lähtökohtaisesti ennakkoperinnöksi, ellei lahjanantaja ole määrännyt toisin. Lahjanantaja voi siis kumota ennakkoperintöolettaman ottamalla nimenomainen määräys siitä lahjakirjaan.

Lahjanantaja voi halutessaan pidättää itselleen ja mahdollisesti puolisolleen hallintaoikeuden lahjoitettuun kiinteistöön. Tämä on varsin tavallista esimerkiksi tilanteessa, jossa isovanhemmat lahjoittavat vapaa-ajan kiinteistön lapsenlapsilleen. Lahjanantajat voivat esimerkiksi määrätä, että hallintaoikeus kiinteistöön siirtyy lahjansaajien vanhemmille. Hallintaoikeuden pidättäminen kiinteistöön otetaan huomioon lahjaverotuksessa ns. hallintaoikeusvähennyksenä. Lahjoitetun kiinteistön arvosta vähennetään hallintaoikeuden arvo ja määrätään lahjavero jäljelle jääneestä arvosta.

Yleensä lahjanantajat haluavat sulkea lahjansaajan puolison tai mahdollisen tulevan puolison avio-oikeus pois lahjoitettavan kiinteistön osalta. Tällainen avio-oikeuden poissulkeva määräys tulee olla kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]