Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön kauppakirja ja rasitukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupassa kauppakirjan sisältö voi vaihdella suurelta osin riippuen kaupan tyypistä. Kauppakirjan tulee täyttää ensinnäkin vähimmäismuotovaatimukset, mutta tämän lisäksi huomioon tulee ottaa erikseen kiinteistön rasitteet. Kiinteistökaupan yhteydessä kauppakirjassa tulee ilmoittaa, mitä rasitteita kiinteistöön kuuluu. Rasitteella tarkoitetaan yleensä toisen kiinteistön tai kunnan oikeutta käyttää kiinteistön aluetta. Käytännössä rasite voi tarkoittaa esimerkiksi toisen kiinteistön oikeutta kulkea toisen kiinteistön läpi menevää tietä pitkin. Rasitteet ovat kiinteistökohtaisia, eivät henkilökohtaisia.

Rasitteet ilmenevät tavallisesti kiinteistörekisteristä, sillä rasite perustetaan normaalisti viranomaistoimituksessa, kuten kiinteistötoimituksessa tai rasitetoimituksessa. Rasitteista pyritään yleensä sopimaan, mutta tietyissä tapauksissa se voidaan perustaa ilman kiinteistönomistajan suostumusta. Eräissä tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että rasitetta ei ole merkitty kiinteistörekisteriin. Myyjän tulisi merkitä kauppakirjaan tiedot sellaisista rasitteista, joita ei näy kiinteistörekisteristä. Tyypillistä on myös, että myyjä liittää kauppakirjaan vakuutuksen, jonka mukaan kiinteistöön kohdistuu vain kiinteistörekisteristä ilmenevät rasitteet, jos muita rasitteita ei ole.

Kaupanteon yhteydessä ostajan on järkevää tarkastaa kiinteistörekisteristä ilmenevät rasitteet tai pyytää myyjältä todistusta rasitteista. Kiinteistörekisterin ylläpito kuuluu Maanmittauslaitokselle ja eräille kunnille. Kiinteistörekisteriin merkityt rasitteet pysyvät voimassa kiinteistön kaupassa ja sitovat ostajaa. Rasitteet sitovat ostajaa myös, vaikka ne eivät kävisi ilmi kauppakirjasta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]