Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön kauppa ja muu luovutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistussuhdetta voidaan muuttaa kiinteistön kaupalla tai muulla luovutuksella kuten lahjalla. Kauppakirja ja lahjakirja täytyy tehdä kirjallisessa muodossa, minkä lisäksi niiden täytyy olla julkisen kaupanvahvistajan allekirjoittamia, jotta ne ovat päteviä. Kiinteistön uuden omistajan on aina haettava lainhuutoa saannolleen kuuden kuukauden kuluessa.

Kiinteistön myynnillä on tietenkin veroseuraamuksia sekä myyjälle että ostajalle. Kun kiinteistö myydään, myyjä joutuu maksamaan mahdollisesta luovutusvoitosta pääomatuloveroa. Verotettavaa luovutusvoittoa syntyy, kun kiinteistön myyntihinta on suurempi kuin sen hankintameno sekä myyntikulut laskettuna yhteen. Lahjana saadun kiinteistön hankintamenona käytetään hintaa, johon kiinteistö arvostettiin lahjaverotuksessa. Ostaja joutuu maksamaan ainoastaan varainsiirtoveroa, kun hän ostaa kiinteistön.

Kiinteistön uusi omistaja joutuu tietenkin maksamaan lahjaveroa, jos hän saa kiinteistön lahjana. Lahjaveron suuruuteen vaikuttaa hänen ja kiinteistön luovuttajan välinen sukulaisuussuhde. Kiinteistön uusi omistaja joutuu myös maksamaan lahjaveroa kiinteistön käyvän arvon ja kauppahinnan välisestä erotuksesta, jos hänen suorittamansa vastike kiinteistöstä on enintään 75 % sen käyvästä arvosta. Kyseessä on tällöin lahjanluonteinen kauppa. Lahjanluonteisen kaupan säännökset tulevat kuitenkin sovellettavaksi vain, jos lahjan antaminen on ollut luovutuksen tarkoituksena. Ostajaa ei siis rangaista ”hyvästä kaupasta”.

Lisää tietoa kiinteistön luovutuksesta saat useista artikkeleistamme sekä lakipuhelimestamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa