Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön erityiset oikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistaja saa perustaa omaa kiinteistöään koskemaan erityisiä oikeuksia, joiden haltijana on yleensä joku muu, kuin kiinteistön omistaja. Erityinen oikeus perustetaan yleensä kiinteistön omistajan ja erityisen oikeuden haltijan välisellä sopimuksella tai muulla oikeustoimella. Kiinteistön omistajalla ja kirjattavan oikeuden haltijalla on oikeus hakea oikeuden kirjaamista. 

Sellaisia erityisiä oikeuksia, jotka voidaan kirjata koskemaan kiinteistöä, ovat vuokraoikeus, muu käyttöoikeus, eläkeoikeus, metsänhakkuuoikeus, oikeus ottaa maa-aineksia tai kaivoskivennäisiä sekä muu näihin verrattava irrottamisoikeus. Lisäksi voidaan kirjata sopimus kiinteistön hallinnan jakamisesta eli hallinnanjakosopimus ja tietyin edellytyksin oikeus, joka koskee kiinteistöllä sijaitsevaa rakennusta tai laitetta. 

Erityistä oikeutta ei kuitenkaan saa kirjata silloin, kun se on pysyvä tai voimassa jonkin kiinteistön tai alueen hyväksi, eikä myöskään silloin, jos se on perustettu kiinteistötoimituksessa tai muuten viranomaisen päätöksellä. Tietyissä tapauksissa erityisen oikeuden kirjaamiseen taas on velvollisuus, sillä maanvuokraoikeus ja muu käyttöoikeus, joka kohdistuu toisen maahan, on kirjattava, mikäli oikeus on sellainen, että se voidaan siirtää kolmannelle kiinteistön omistajaa kuulematta ja jos alueella on tai sille saadaan sopimuksen mukaan rakentaa oikeudenhaltijalle kuuluvia rakennuksia tai laitteita.

Erityinen oikeus voidaan itse kiinteistön lisäksi kohdistaa kiinteistörekisteriin merkittyyn kiinteistöjen yhteiseen alueeseen, lainhuudatettuun määräalaan tai laissa säädettyyn kirjattuun käyttöoikeuteen. Erityisen oikeuden kirjaamisella on vahvat oikeusvaikutukset, sillä se rinnastetaan lainhuutoon ja sen oikeusvaikutuksiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]