Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa myyjän purkuoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupassa myös myyjällä on tiettyjen edellytyksien täyttyessä oikeus kaupan purkuun. Myyjällä on purkuoikeus kuitenkin vain tilanteissa, joissa ostaja ei saa suoritettua kauppahintaa ajoissa. Myyjän edun mukaista ei tietenkään edes olisi vaatia kaupan purkua missään muussa tilanteessa.

Myyjän ensisijainen oikeussuojakeino ostajan viivästyksessä on kuitenkin vaatia sopimuksen täyttämistä. Jos viivästys on kuitenkin olennainen kuitenkin eikä ostaja suorita kauppahintaa kokonaan, myyjä saa purkaa kaupan ja vaatia vahingonkorvausta edellyttäen, että kauppakirjan mukaan kauppahinnan maksaminen on kiinteistön omistusoikeuden pysymisen tai siirtymisen ehtona. Myyjä ei saa siis purkaa kauppaa, jos edellä selostettua ehtoa ei ole kauppakirjassa. Myyjän edun mukaista olisikin aina asettaa kaupan edellytykseksi tuo ehto tai vaihtoehtoisesti vaatia koko kauppahintaa kauppakirjan solmimisen yhteydessä.

Myyjällä on myös teityissä tapauksissa oikeus purkaa kauppa, vaikka kauppahinta ei olisi vielä erääntynyt maksettavaksi. Purkaminen on mahdollista ennakkoviivästyksestä johtuen, jos ostaja on asetettu kaupan jälkeen konkurssiin tai todettu ulosotossa varattomaksi. Kauppaa ei saa kuitenkaan purkaa, jos maksamatta oleva kauppahinta ei ole määrältään olennainen. Edellytyksenä on myös jälleen, että kauppahinnan maksaminen on kiinteistön omistusoikeuden pysymisen tai siirtymisen ehtona.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa