Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja vuokraoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön vuokraoikeus on kirjaamiskelpoinen erityinen oikeus. Kun vuokrasopimus kiinteistöstä tai sen osasta tai käytöstä on solmittu, sitoo se sopimuksen osapuolia eli kiinteistön omistajaa ja vuokramiestä. Vuokrasopimus ei kuitenkaan kirjaamattomana välttämättä ole sitova kolmatta osapuolta, esimerkiksi kiinteistö uutta ostajaa kohtaan. Kirjaamiskelpoiset erityiset oikeudet ovat vaihdantatilanteessa lähtökohtaisesti samanarvoisia kuin omistusoikeus.

Kirjaamiskelpoisena oikeutena kiinteistön vuokraoikeus siis lähtökohtaisesti sitoo kiinteistön uutta ostajaa. Merkitystä on nimenomaan sillä että vuokraoikeus voitaisiin kirjata, ei sillä, onko sitä kirjattu. Kirjaamaton vuokraoikeus joutuu kiinteistön kaupan yhteydessä väistymään vain siinä tapauksessa, että kiinteistön ostaja oli kauppaa tehtäessä vilpittömässä mielessä vuokraoikeudesta. Toisin sanoen kiinteistön ostaja ei tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää vuokraoikeuden olemassaolosta. Lisäksi vaaditaan, että ostaja hakee kiinteistön saannolleen lainhuutoa ennen kuin vuokraoikeuden haltija hakee vuokraoikeuden kirjaamista. Kaupan solmimisen jälkeen myyjän perustama vuokraoikeus ei sido kiinteistön uutta omistajaa. Kaupan solmimisen jälkeen perustetun vuokraoikeuden haltija voi kuitenkin saada vilpittömän mielen suojaa ostajaa kohtaan, jos hän ei tiennyt kiinteistön kaupasta ja vuokraoikeus kirjataan ennen kiinteistön saannon lainhuudatusta. Tällöin vuokraoikeus siis voi jäädä voimaan.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Mikäli vuokraoikeus on kirjattu ennen kiinteistön kauppaa, ei uusi ostaja voi saada vilpittömän mielen suojaa oikeuden suhteen, koska hänellä on ollut mahdollisuus tarkistaa kiinteistöä rasittavat erityiset oikeudet lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä. Ostajan olisi siis pitänyt tietää vuokraoikeuden olemassaolosta. Vuokraoikeuden haltijan kannattaa siis aina hakea oikeutensa kirjaamista pikimmiten varmistaakseen sen pysyvyyden myös kiinteistön omistajanvaihdoksessa. Kun vuokraoikeus pysyy voimassa kiinteistökaupan yhteydessä, uusi omistaja ei voi irtisanoa tai purkaa sitä muilla kuin vuokrasopimukseen otetuilla tai laista johtuvilla purkamis- tai irtisanomisperusteilla. Vuokraoikeuden haltija saa jatkaa oikeutensa käyttämistä vuokrasopimuksen mukaisilla ehdoilla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa