Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja hallintaoikeuden pidättäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeuden pidättämisellä tarkoitetaan kiinteistön hallintaoikeuden säilymistä myyjällä kiinteistön omistusoikeuden siirtymisestä huolimatta. Hallintaoikeuteen kuuluu lähtökohtaisesti oikeus käyttää kiinteistöä sen omistajan tavoin, yksinkertaisimmillaan siis oikeus kiinteistöllä sijaitsevan rakennuksen käyttöön kotina. Sopimus hallintaoikeuden pidättämisestä pätee kiinteistön myyjän ja ostajan välillä, mutta saadakseen suojaa esimerkiksi kiinteistön tulevia luovutuksensaajia kohtaan se on hyvä ilmoittaa Maanmittauslaitokselle rekisteröitäväksi. Rekisteröinnin jälkeen hallintaoikeus käy ilmi Maanmittauslaitokselta saatavasta rasitustodistuksesta, eikä kiinteistön uusi luovutuksensaaja voi suojakseen vedota tietämättömyyteen oikeuden olemassaolosta.

Kiinteistöeläkkeellä eli syytingillä tarkoitetaan kiinteistön kaupan yhteydessä tehtyä sopimusta asumisoikeuden pidättämisestä myyjällä, eli käytännössä nimitys toimii synonyyminä hallintaoikeuden pidättämiselle. Syytinkiä käytetään tyypillisesti muun muassa maatilan sukupolvenvaihdoksiin liittyen, jolloin tilan luovutuksen yhteydessä sovitaan entisten omistajien oikeudesta jäädä asumaan tilalla sijaitsevaan asuintaloon. Erona puhtaaseen hallintaoikeuden pidättämiseen nähden, syytingin yhteydessä sovitaan usein myös esimerkiksi kuukausittaisen suoritusten maksamisesta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]