Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja hallinnanjakosopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallinnanjakosopimus voidaan tehdä yhteisesti omistetusta kiinteistöstä, siitä luovutetusta määräalasta, kiinteistöön kohdistuvasta vuokraoikeudesta tai muusta käyttöoikeudesta. Hallinnanjakosopimukseen voidaan ottaa yksityiskohtaisia määräyksiä esimerkiksi piha-alueen, rannan tai varastotilan käytöstä tai kiinteistön hoidosta aiheutuvien kustannusten hoitamisesta; tyypillisesti hallinnanjakosopimus tehdään paritalokiinteistöstä niin, että rakennuksen hallinnan lisäksi sopimuksessa jaetaan piha-alueen ja ulkorakennusten hallinta. Hallinnanjakosopimuksessa voidaan myös määrätä, että tietty tietty osa kiinteistön maa-alueesta jää yhteisomistajien yhteisesti hallittavaksi.

Tehty hallinnanjakosopimus sitoo sen osapuolia voimassaoloaikansa ajan, mutta sivullissitovuus saavutetaan vasta kirjaamisen myötä. Mikäli siis kiinteistö myydään edelleen, mutta hallinnanjakosopimusta ei ole kirjattu, se ei jää voimaan, jos ostaja ei kauppaa tehtäessä tiennyt hallinnanjakosopimuksessa eikä hänen pitänytkään siitä tietää. Ostajan vilpittömän mielen lisäksi edellytetään, että ostaja hakee kiinteistön saannolleen lainhuutoa ennen, kuin hallinnanjakosopimuksen osapuoli hakee hallinnanjakosopimuksen kirjaamista.

Hallinnanjakosopimus voidaan kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kirjaamisen jälkeen hallinnanjakosopimus sitoo myös kiinteistön uutta ostajaa. Jos hallinnanjakosopimukseen on merkitty esimerkiksi vuokraoikeus tiettyyn osaan kiinteistöä, uusi ostaja ei voi tehdä tyhjäksi tätä oikeutta. Hallinnanjakosopimus saadaan kirjata vain parhaalle etusijalle, eli kiinteistöön kohdistuvien muiden erityisten oikeuksien ja kiinnitysten edelle. Jos kiinteistöön kohdistuu aiemmin kirjattuja erityisiä oikeuksia, vaatii hallinnanjakosopimuksen kirjaaminen etusijajärjestyksen muuttamista, mihin tarvitaan suostumus näiden aiemmin kirjattujen oikeuksien haltijoilta. 

Hallinnanjakosopimus voidaan tehdä määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi, ja jos voimassaoloaikaa ei ole määritelty, katsotaan sopimuksen olevan voimassa toistaiseksi. Hallinnanjakosopimuksen ollessa voimassa ja kirjattu kiinteistön yhteisomistussuhdetta ei voida purkaa kiinteistön kaupassa; yhteisomistaja ei voi esimerkiksi tehokkaasti vaatia kiinteistön myyntiä määräosan erottamiseksi. Kirjattuakin sopimusta voidaan kuitenkin muuttaa tai se purkaa, jos kiinteistön käyttöön liittyvät olosuhteet muuttuvat olennaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]