Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja energiatodistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupassa myytäessä rakennusta tai rakennuksen hallintaoikeutta, tulee ostajan nähtävillä olla voimassa oleva energiatodistus. Rakennuksen omistaja eli kiinteistökaupassa myyjä on vastuussa siitä, että energiatodistus laaditaan ja että se on nähtävillä ja käytettävissä edellä mainitussa tilanteessa.

Energiatodistuksen saa laatia henkilö, jonka pätevyys on todettu ja voimassa. Laatijan tulee olla rekisteröitynä energiatodistusten laatijoista pidettävään rekisteriin ja tämän lisäksi hänen tulee täyttää toiminnan harjoittamisen yleiset edellytykset. Näin ollen myyjän tulee huolehtia siitä, että ennen kiinteistön myynnin aloittamista energiatodistus on laadittu asianmukaisesti pätevän henkilön toimesta. Energiatodistus on voimassa enintään kymmenen vuotta tai siihen asti, kun se korvataan uudella todistuksella. Energiatodistus laaditaan koko rakennukselle, mutta se laaditaan poikkeuksellisesti vain rakennuksen osalle, jos osien käyttötarkoitukset eroavat selvästi toisistaan. 

Velvollisuutta hankki energiatodistusta ei kuitenkaan ole rakennuksille, jotka ovat pinta-alaltaan alle 50 neliömetriä. Energiatodistusta ei tarvita myöskään silloin, jos rakennus on tarkoitettu loma-asumiseen eikä sitä käytetä majoituselinkeinon harjoittamiseen. Muita tilanteita, joissa todistus ei ole välttämätön ovat esimerkiksi teollisuus- tai korjaamorakennukset, varastorakennukset sekä muuhun kuin asuinkäyttöön tarkoitetut maatilarakennukset. Kuitenkin ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan kiinteistön myynnin tai vuokraamisen yhteydessä.

Energiatodistuksen tarpeellisuus on hyvä varmistaa vielä erikseen Minilexin lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]