Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ilman välittäjää

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupan voi suorittaa myöskin ilman välittäjää. Moni ajattelee kiinteistönvälittäjän tuovan turvaa sekä itselleen että ostajalle; kiinteistönvälittäjä on vastuussa siitä, että kaupankäynti sujuu lakipykälien mukaan ja huolehtii esimerkiksi näytöistä. Kuitenkin, vaikka kohdetta olisi myymässä välittäjä omistajan sijaan, on huomionarvoista kuitenkin se, että viimekädessä vastuussa kiinteistön mahdollisista laatuvirheistä on kuitenkin myyjä itse. 

 

Myytäessä kiinteistöä tulee kuitenkin ottaa huomioon, että kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi, josta on säädetty erikseen maakaaressa. Myynnin voi siis suorittaa myös itse, kunhan pitää huolen siitä, että myynnissä menetellään lain vaatimalla tavalla ja että esimerkiksi kauppakirjasta ilmenee kaikki tarpeellinen tieto.

 

Sillä kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi, tulee kauppakirjan olla aina kirjallisessa muodossa. Nykyään kaupan voi suorittaa myöskin sähköisesti virallisessa kaupankäyntijärjestelmässä, jolloin erillistä kaupanvahvistajan läsnäoloa ei vaadita. 

 

Kiinteistökaupan yhteydessä tulee huolehtia myöskin tarpeellisten asiakirjojen hankinnasta. On osittain tapauskohtaista, mitä asiakirjoja missäkin kaupanteossa tarvitaan, mutta kaikkia kiinteistön kaupan vaatimuksia asiakirjojen kohdalta yhdistää se, että kaupanteossa tulee olla mukana lainhuutotodistus, rasitustodistus sekä kauppakirja. Tapauksesta ja myynnin kohteesta riippuen mukaan voidaan tarvita esimerkiksi karttaote tai rakennusta koskevia dokumentteja.

 

Suurin hyöty kiinteistönvälittäjästä on yleensä omakotitalon myynnissä. Välittäjästä voi olla apua hinta-arvion laatimisessa, sillä hän pystyy käyttämään arvioinnissaan apuna mm. kauppahintatilastoja. Lisäksi välittäjällä voi olla mahdolliset ostajat jo valmiina tiedossaan. Nämä seikat eivät kuitenkaan estä myymästä taloaan itse; hinta-arvion voi asettaa myös itse ja ilmoittelun voi hoitaa myöskin omin avuin. 

 

Muiden kiinteistötyyppien, esimerkiksi metsätilojen kohdalla kiinteistönvälittäjistä ei aina ole juurikaan hyötyä. Luotettavamman hinta-arvion metsätilan arvosta voi saada esimerkiksi metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijalta.

 

Kiinteistön myyminen itse on siis varsin mahdollista; On vain huolehdittava tarpeelliset asiakirjat, näytöt, sekä ilmoittelu myyntikohteestaan itse asiaan kuuluvalla tavalla. Mikäli kuitenkin kiinteistön kaupasta tai muista kiinteistöoikeudellisista seikoista heräsi kysymyksiä, lakimiehemme auttavat mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa