Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ilman välittäjää

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupan voi suorittaa ilman välittäjää. Moni ajattelee kuitenkin kiinteistönvälittäjän tuovan turvaa ja helpottavan käytännön asioiden hoitamista; kiinteistönvälittäjän voidaan esimerkiksi sopia olevan vastuussa näytöistä ja siitä, että kaupankäynti sujuu lakipykälien mukaan. Kuitenkin huomionarvoista on se, että viimekädessä myyjä on vastuussa kiinteistönkaupasta, kuten esimerkiksi mahdollisista kaupanteon jälkeen ilmenevistä virheistä.

Myytäessä kiinteistöä tulee ottaa huomioon, että kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi, josta on säädetty erikseen maakaaressa. Myynnin voi siis suorittaa myös itse, kunhan pitää huolen siitä, että myynnissä menetellään lain vaatimalla tavalla ja että esimerkiksi kauppakirjasta ilmenee kaikki tarpeellinen tieto. Kauppakirja tulee tehdä kirjallisesti, osapuolten allekirjoittamana ja kaupanvahvistajan vahvistamana. Nykyään kaupan voi suorittaa myös sähköisesti kaupankäyntijärjestelmässä, jolloin erillistä kaupanvahvistajan läsnäoloa ei vaadita.

Kiinteistökaupan yhteydessä tulee huolehtia myöskin tarpeellisten asiakirjojen hankinnasta. On osittain tapauskohtaista, mitä asiakirjoja missäkin kaupanteossa tarvitaan, mutta kaikkia kiinteistön kaupan vaatimuksia asiakirjojen kohdalta yhdistää se, että kaupanteossa tulee olla mukana lainhuutotodistus, rasitustodistus sekä kauppakirja. Tapauksesta ja myynnin kohteesta riippuen mukaan voidaan tarvita esimerkiksi karttaote tai rakennusta koskevia dokumentteja.

Suurin hyöty kiinteistönvälittäjästä on yleensä omakotitalon myynnissä. Välittäjästä voi olla apua hinta-arvion laatimisessa, sillä hän pystyy käyttämään arvioinnissaan apuna mm. kauppahintatilastoja. Lisäksi välittäjällä voi olla mahdolliset ostajat jo valmiina tiedossaan. Nämä seikat eivät kuitenkaan estä myymästä taloaan itse, koska hinta-arvion voi asettaa myös itse ja ilmoittelun voi hoitaa myöskin omin avuin. Muiden kiinteistötyyppien, kuten metsätilojen kohdalla, luotettavimman hinta-arvion kiinteistöstä voi saada sen sijaan esimerkiksi metsäyhtiöiden tai metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijalta.

Kiinteistön myyminen itse on siis varsin mahdollista. On vain huolehdittava tarpeelliset asiakirjat, näytöt, sekä ilmoittelu myyntikohteestaan asiaan kuuluvalla tavalla. Mikäli kiinteistön kaupasta tai muista kiinteistöoikeudellisista seikoista heräsi kysymyksiä, lakimiehemme auttavat mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]