- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Hallinnanjakosopimusta käytetään yhteisessä omistuksessa olevan ja jakamattoman kiinteistön hallinnasta sopimiseen. Kiinteistön hallinnasta voidaan sopia esimerkiksi siten, että tietty kiinteistöllä kuuluva rakennus on ainoastaan toisen omistajan hallinnassa ja tietty alue yhteisessä käytössä. Sopimuksen tekemisen jälkeen kukin yhteisomistaja voi itsenäisesti määrätä omasta osuudestaan, kuten myydä sen edelleen, mutta koko kiinteistöä koskeva oikeudellinen määräämistoimi vaatii edelleen pääsääntöisesti kaikkien yhteisomistajien suostumuksen.
Hallinnanjakosopimus on lähtökohtaisesti heti pätevä omistajien kesken, mutta jotta se sitoisi uutta, sopimuksesta kaupan hetkellä tietämätöntä omistajaa, tulee se rekisteröidä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteröity hallinnanjakosopimus suojaa myös muita omistajia yhden omistajan velkojia kohtaan. Hallinnanjakosopimusta voidaan muuttaa vapaasti kiinteistön omistajien kesken, ja se voidaan irtisanoa olosuhteiden muuttumisen johdosta tai sopimuksesta ilmenevällä tavalla. Jos sopimukseen ei ole kirjattu erityistä voimassaoloaikaa, sen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Rekisteröidyt hallinnanjakosopimukset käyvät ilmi Maanmittauslaitokselta pyydettävästä rasitustodistuksesta.
Hallinnanjakosopimuksen kirjaamista saa hakea kirjattavan oikeuden haltija ja kiinteistön omistaja. Hakijan on esitettävä kirjattavan oikeuden perustamista tai siirtämistä koskeva sopimus alkuperäisenä. Kirjaamista haetaan Maanmittauslaitokselta. Edellytyksenä kirjaukselle on, että kaikki kiinteistöön kohdistuvien kiinnitysten, kirjattujen erityisten oikeuksien sekä panttioikeuksien haltijat antavat suostumuksensa kirjauksen tekemiseen ja etusijajärjestyksen muuttamiseen. Suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos muutoksen vaikutus on vähäinen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.