- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kiinteistön kauppa voi raueta lykkäävän ehdon vuoksi. Lykkäävä ehto tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kauppakirjaan otetaan ehto, jonka mukaan omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta, kun kauppahinta on maksettu. Kyse voi olla myös muunlaisesta ehdosta. Kyse on tällöin lykkääväehtoisesta kiinteistökaupasta.Tällainen lykkäävä ehto on pätevä vain, jos se on sisällytetty kauppakirjaan.
Lykkäävä ehto vaikuttaa kaupan osapuolten asemaan. Mikäli lykkäävä ehto ei toteudu, kiinteistökauppa raukeaa. Näin ollen henkilö ei saa omistukseensa kiinteistöä, vaan kiinteistön omistajuus palautuu kiinteistön luovuttajalle.
Lykkäävä ehto on voimassa vain määräajan. Enimmäisaika lykkäävälle ehdolle on 5 vuotta. Kyse on lainsäädännön pakottavasta sääntelystä, jonka seurauksena enimmäismääräajasta ei voida poiketa edes osapuolten sopimuksella. Lykkäävä ehto voidaan sen sijaan sopia kestämään lyhyemmän aikaa kuin viisi vuotta. Ehdon voimassaolon päättyminen ei merkitse automaattista kaupan raukeamista ja omistusoikeuden jäämistä myyjälle. Sen sijaan lykkäävän ehdon voimassaolon päättyminen merkitsee sitä, että lykkäävä ehto raukeaa, sillä seurauksella, että kauppa jää pysyväksi ja omistusoikeus siirtyy ostajalle. Näin kiinteistön kaupan mahdollistava lykkäävä ehto raukeaa ja sopimus tulee voimaan.
Myyjän on laitettava kanne vireille viimeistään kolmen kuukauden kuluessa, jos kauppahintaa ei ole maksettu tai muu ehdon seikka ei toteudu ja lykkäävän ehdon voimassaoloaika on päättynyt. Mikäli myyjä ei ole laittanut lykkäävään ehtoon perustuvaa kannetta vireille, menettää hän oikeutensa purkaa kauppa lykkäävän ehdon perusteella. Jos myyjä laittaa kanteen vireille, siirtyy pääsäännön mukaan omistajuus omistajalle.
Kiinteistönkauppa voi raueta myös silloin, kun esisopimus on tehty, mutta lopullista kiinteistön kauppaa ei ole tehty, eikä mitään kannetta sen tekemiseksi ole pantu vireille tuomioistuimessa. Kun esisopimus on näin rauennut, se ei sido enää kumpaakaan sopimuksen osapuolta ja kaikki oikeusvaikutukset raukeavat. Esisopimuksen raukeamiseksi ei tarvita minkäänlaista aktiivista osapuolten toimintaa, vaan se tapahtuu automaattisesti esisopimuksen voimassaoloajan ja kanneajan kuluttua loppuu. Esisopimusta tehdessä tulee kuitenkin muistaa se seikka, että esisopimus on sitova sopimus, jolla tehdä tulevaisuudessa kiinteistön kauppa ja kauppakirja. Yleensä onkin otettu, jokin ehto, yleensä sakko, mikä tulee maksettavaksi, jos tulevaisuudessa ei tehdä kiinteistön kauppakirjaa ja kiinteistön myymistä ei tapahdu. Kyseinen ehto sopimuksessa on nimeltään sopimussakkolauseke.
Läheisesti esisopimukseen liittyy aiesopimus, joka on myös tehty sopimus ennen varsinaista kauppakirjaa. Aiesopimus on pitkälti esisopimuksen mukainen, mutta aiesopimus ei sido sen osapuolia, toisin kuin esisopimuksen kohdalla. Moraaliselta kannalta kuitenkin aiesopimus on voitu rinnastaa esisopimukseen ja tuomioistuin on voinut käsittää kyseisen sopimuksen olevan esisopimus eikä aiesopimus, vaikka osapuolten tahto oli muuta sitä tehdessä. Koska aiesopimus on vain eräänlainen sopimusosapuolten lausuma, se ei sido sen osapuolia välttämättä tulevaisuudessa tekemään mitään. Mikäli osapuolet eivät ryhdy toimiin, esimerkiksi tekemään esisopimusta tai kauppakirjaa, aiesopimus raukeaa.
- Kiinteistönkaupan raukeaminen on hankala käsite, koska harvoin kiinteistön kauppa raukeaa mihinkään syyhyn, vaan kyseeseen tulee enemmän kiinteistön kaupan purku. Käsitteiltään purku ja raukeaminen ovat hieman eri asioita.
- Aiesopimus ei sido osapuolia pääsäännön mukaan. Mutta aiesopimus rinnastetaan usein esisopimukseen, joka on sitova sopimus.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.