Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan purku ja varainsiirtovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kaupassa myyjältä ostajalle siirtyy omistusoikeus kiinteistöön. Kaupassa luovutuksensaaja eli ostaja on velvollinen suorittamaan varainsiirtoveroa omistusoikeuden luovutuksesta. Tällaisessa kiinteistön luovutuksessa varainsiirtoveroa on suoritettava 4 prosenttia kauppahinnan arvosta ja se on maksettava valtiolle lainhuudon hakemiseen mennessä (sillä seurauksella, että varainsiirtoveron määrää korotetaan). 18-39 -vuotias ensiasunnon ostaja on kuitenkin vapautettu varainsiirtoveron maksamisesta.

Kiinteistön omistusoikeuden luovutukseen liittyy siis merkittäviä veroseuraamuksia. Mutta miten käy ostajalle, joka on velvollinen maksamaan varainsiirtoveron luovutuksesta taikka on sen jo maksanut, ja kiinteistön kauppa syystä tai toisesta purkaantuu?

Jos luovutuksensaaja ei ole vielä kiinteistön kaupan jälkeen maksanut varainsiirtoveroa ja kauppa esimerkiksi kauppakirjan pätemättömyyden tai kaupan kohteen merkittävän virheen vuoksi peruuntuu, luovutuksensaajan ei tarvitse veroa suorittaakaan. Jos taas luovutuksensaaja on jo ehtinyt suorittaa varainsiirtoveron, jonka jälkeen kauppa purkautuu, hänellä on mahdollisuus saada maksamansa varainsiirtovero takaisin.

Jos varainsiirtoveroa on maksettu aiheettomasti tai liikaa, liikaa maksettu vero palautetaan. Pienin palautettava määrä on viisi euroa. Varainsiirtoveron palautusta on haettava kirjallisesti. Hakemuksessa on selvitettävä veron palauttamisen perusteet ja siinä on oltava seuraavat liitteet: kopio luovutuskirjasta (kauppakirja, vaihtokirja, osituskirja, perinnönjakokirja); valtakirja, jos käytetään asiamiestä; valtakirja henkilöltä, jonka henkilötunnuksella vero on maksettu, jos palautusta hakee eri henkilö kuin maksaja; kiinteistön luovutuksessa tarvitaan lisäksi kopio lainhuuto- tai kirjaamistodistuksesta; kopio rakennusviranomaisen suorittaman käyttöönotto- tai, loppukatselmuksen pöytäkirjasta, jos ensiasunto on uudisrakennus; arvopaperin luovutuksessa tarvitaan lisäksi kopio varainsiirtoveroilmoituksesta sekä muut tarvittavat selvitykset. Hakemusta on haettava joko yhden, kolmen taikka kymmenen vuoden kuluessa. Eri määräaikojen määräykset tulee selvittää joko lakimieheltä tai Verohallinnolta.

Lakimiehemme neuvovat kiinteistön kaupan purkautumiseen liittyvissä tilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa