Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan purku ja varainsiirtovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kaupassa kiinteistön omistusoikeus siirtyy myyjältä ostajalle. Kaupassa luovutuksensaaja eli ostaja on velvollinen suorittamaan varainsiirtoveroa omistusoikeuden luovutuksesta. Tällaisessa kiinteistön luovutuksessa varainsiirtoveroa on suoritettava 4 % kauppahinnan arvosta ja se on maksettava valtiolle lainhuudon hakemiseen mennessä. Mikäli veroa ei suoriteta ajoissa, sen määrää korotetaan. Tietyt tahot, kuten 18-39 -vuotiaat ensiasunnon ostajat, on kuitenkin poikkeuksellisesti vapautettu varainsiirtoveron maksamisesta.

Jos luovutuksensaaja ei ole vielä kiinteistön kaupan jälkeen maksanut varainsiirtoveroa ja kauppa esimerkiksi kauppakirjan pätemättömyyden tai kaupan kohteen merkittävän virheen vuoksi peruuntuu, luovutuksensaajan ei tarvitse suorittaa veroa. Jos taas luovutuksensaaja on jo ehtinyt suorittaa varainsiirtoveron, jonka jälkeen kauppa purkautuu, hänellä on mahdollisuus saada maksamansa varainsiirtovero takaisin.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Jos varainsiirtoveroa on maksettu aiheettomasti tai liikaa, liikaa maksettu vero palautetaan. Pienin palautettava määrä on 5 euroa. Varainsiirtoveron palautusta on haettava kirjallisesti. Hakemuksessa on selvitettävä veron palauttamisen perusteet ja siinä on oltava seuraavat liitteet: kopio luovutuskirjasta (kauppakirja, vaihtokirja, osituskirja, perinnönjakokirja), asiamiestä käytettäessä valtakirja, jos palautusta hakee eri henkilö kuin maksaja, valtakirja henkilöltä, jonka henkilötunnuksella vero on maksettu, kiinteistöjen osalta kopio lainhuuto- tai kirjaamistodistuksesta, uudisrakennusten osalta kopio rakennusviranomaisen suorittaman käyttöönotto- tai loppukatselmuksen pöytäkirjasta sekä arvopaperin luovutuksessa kopio varainsiirtoveroilmoituksesta sekä muut tarvittavat selvitykset. Hakemusta on haettava lähtökohtaisesti kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Ensiasuntoja koskevan verovapauden kohdalla hakemus on tehtävä yhden vuoden kuluessa ja, mikäli luovutus on purettu tai se olisi voitu purkaa tuomiolla, hakemus on tehtävä kymmenen vuoden kuluessa. Palautettavalle verolle maksetaan korkoa maksupäivästä takaisinmaksupäivään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa