Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan peruminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupassa, kuten muissakin sopimuksissa, pyritään lähtökohtaisesti sopimuksen pysyvyyteen eikä kiinteistökaupan peruminen tai purkaminen ole lähtökohtaisesti mahdollista ilman tiettyjä lain asettamia edellytyksiä tai ainakaan ilman oikeusvaikutuksia. Kauppakirjassa voidaan kuitenkin sopia siitä, että kauppa saadaan purkaa jollakin muulla kuin laissa tarkoitetulla perusteella. Sopimus, jolla kiinteistön kauppa puretaan tai kiinteistö palautetaan myyjälle, on tehtävä kiinteistön kauppakirjaa vastaavalla tavalla.

Lain perusteella ostajalla on lähtökohtaisesti oikeus purkaa kauppa vain, jos kiinteistössä ilmenee kaupanteon jälkeen oleellinen virhe, jos myyjä on vahingoittanut kiinteistöä toiminnallaan tai oikeudettomalla käytöllään oleellisesti tai jos myyjä on tehnyt olennaisen sopimusrikkomuksen. Myyjä saa puolestaan purkaa kaupan, jos ostaja on viivästynyt olennaisesti kauppahinnan tai muun vastikkeen suorittamisesta ja asiasta on mainittu kauppakirjassa. Tietyissä tapauksissa myyjällä on tällöin purkuoikeus jo ostajan ennakkoviivästyksen osalta.

Jos kauppa puretaan, ostajan on luovutettava kiinteistö takaisin myyjälle ja myyjän on palautettava saamansa kauppahinta ostajalle. Jos ostaja on saanut kiinteistöstä merkittävää tuottoa tai hyötyä, hänen on maksettava siitä korvaus myyjälle. Myyjän on suoritettava ostajalle kohtuullinen korvaus kiinteistön hoidosta aiheutuneista tarpeellisista kustannuksista sekä sellaisista hyödyllisistä kustannuksista, jotka ovat lisänneet kiinteistön arvoa. Myyjän on maksettava palautettavalle kauppahinnalle korkolain mukaista korkoa kauppahinnan vastaanottamispäivästä lähtien. Sopijapuoli saa pidättyä omasta palautuksestaan, kunnes toinen sopijapuoli täyttää oman velvollisuutensa sekä maksaa korvauksen ja koron tai asettaa hyväksyttävän vakuuden niiden suorittamisesta.

Ostajalla on oikeus purkaa kauppa vain, jos hän voi palauttaa kiinteistön takaisin myyjälle. Jos ostaja on perustanut kiinteistöön kohdistuvan erityisen oikeuden tai hänen vuokseen kiinteistön arvo on alentunut, ostaja saa purkaa kaupan vain, jos hän maksaa arvon alentumista vastaavan korvauksen myyjälle. Jos kiinteistöä rasittaa ostajan perustama panttioikeus, ostaja saa purkaa kaupan vain maksettuaan myyjälle sen, mikä voidaan panttioikeuden nojalla periä kiinteistöstä. Kauppaa ei saa purkaa, ellei sitä koskevaa kannetta ole pantu vireille 10 vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön hallinta on luovutettu.

Lisäksi kiinteistönkaupan pätemättömyydestä ja kaupan peruuntumisesta sen nojalla säädetään erikseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]