Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan esisopimus ja varsinainen kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupan esisopimus tarkoittaa alustavaa sopimusta kiinteistön kaupasta. Esisopimuksen avulla osapuolet haluavat usein varmistaa toistensa sitoutumisen kauppaan tilanteessa, jossa lopullisen kaupan tekeminen ei ole syystä tai toisesta mahdollista. Esisopimus saattaa tulla esimerkiksi silloin kyseeseen, kun alueen kaavoitus tai kaupan rahoitusjärjestelyt ovat kesken tai jos on epätietoisuutta siitä, tuleeko kunta käyttämään etuosto-oikeuttaan kiinteistöön.

Sekä kiinteistökaupan esisopimus että varsinainen kauppakirja on tehtävä samoja maakaaren määrämuotoja noudattaen. Sekä esisopimus että varsinainen kauppakirja on siis tehtävä kirjallisesti ja molempien osapuolien on allekirjoitettava se. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien allekirjoittajien läsnä ollessa. Esisopimuksesta ja kauppakirjasta on käytävä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö sekä myyjän ja ostajan tiedot. Kauppakirjaan on myös merkittävä kauppahinta ja muu vastike, mutta esisopimuksessa niitä ei tarvitse vielä määritellä. Jos kauppakirjaa tai esisopimusta ei tehdä edellä kuvatulla tavalla, se ei ole sitova. Vaihtoehtoisesti asiakirjat voidaan tehdä myös sähköisen kaupankäyntijärjestelmän kautta.

Edellä mainittujen muotosäännösten lisäksi esisopimuksessa on mainittava se päivä, jona kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä, sekä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Jollei esisopimuksen voimassaoloaikaa ole määrätty, se on voimassa 5 vuotta sopimuksentekopäivästä.

Kummallakin osapuolella on oikeus esisopimuksessa määrätyn ajan kuluessa vaatia kanteella toista osapuolta tekemään kiinteistön kauppa esisopimuksessa sovituilla ehdoilla. Osapuolella on lisäksi oikeus saada korvaus esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Lisäksi, jos myyjä on esisopimuksesta huolimatta luovuttanut kiinteistön jollekin toiselle, on esisopimuksessa tarkoitetulla ostajalla oikeus saada korvaus vahingostaan myyjältä.

Esisopimus voidaan tehdä joko molempia osapuolia velvoittavaksi tai niin, että se sitoo vain toista osapuolta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]