Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan esisopimuksen sitovuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupan esisopimus on sopimus tulevasta kaupasta eli se sitouttaa ja velvoittaa lopullisen kaupan tekemiseen. Esisopimus tulee tehdä kiinteistönkaupan tapaan määrämuodossa eli sen tulee täyttää laissa mainitut muotovaatimukset ollakseen pätevä. Esisopimus tulee siten tehdä kirjallisesti, osapuolten allekirjoittamana ja kaupanvahvistavan vahvistamana. Lisäksi esisopimuksen voi tehdä sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä. 

Esisopimuksessa tulee mainita ehto, jonka toteuduttua lopullinen kauppa tehdään. Tällainen ehto voi olla esimerkiksi rakennusluvan saanti. Esisopimuksesta on käytävä myös ilmi, milloin kauppa on viimeistään tehtävä. Esisopimukseen kannattaa myös merkitä kohtuullinen voimassaoloaika, sillä osapuolten kannalta on kohtuutonta sitoutua kauppaan pitkäksi ajaksi eteenpäin. Mikäli sopimuksessa ei mainita voimassaoloaikaa, sopimuksen katsotaan olevan voimassa 5 vuotta sen tekemisestä.

Esisopimus raukeaa, mikäli lopullisen kaupan edellytyksenä oleva ehto ei täyty. Esisopimuksessa voidaan sopia myös sopimussakosta siltä varalta, jos jompikumpi osapuolista kieltäytyy tekemästä sovittua kauppaa, vaikka kaupan edellytykset ja ehdot täyttyvät. Sopimuksen osapuolella on oikeus vaatia sopimuksen täyttämistä tuomioistuimessa, jos toinen osapuoli ei esisopimuksen mukaan suostu allekirjoittamaan lopullista kauppakirjaa. Kanne on nostettava kolmen kuukauden kuluessa ehdon voimassaolon päättymisestä. Esisopimus on tavallisesti molempia osapuolia sitova, mutta sopimus voidaan tehdä myös niin, että sopimus sitoo vain toista osapuolta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]