Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön hallinnan siirto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön hallinnalla tarkoitetaan sitä, että henkilöllä on oikeus pitää kiinteistöä hallussa ja käyttää sitä, sekä saada kiinteistöstä kertyvä tuotto. Hallintaoikeus on erotettava omistusoikeudesta, sillä kiinteistön omistusoikeus ja hallintaoikeus voivat kuulua eri henkilöille. Kiinteistön hallinta siirtyy pääsääntöisesti ostajalle heti kaupanteon jälkeen. Hallinnan siirrosta voidaan kuitenkin sopia myös toisin.

Myyjä voi pidättää itsellään kiinteistön hallintaoikeuden joko määräajaksi tai eliniäksi. Käytännössä hallintaoikeuden pidättäminen määräajaksi on yleisempää. Hallintaoikeuden pidättämistä koskeva ehto tulee olla kauppakirjassa. Sinä aikana, kun hallintaoikeus on myyjällä, kiinteistöstä saatava tuotto kuuluu hänelle. Myyjän oikeuksia hänen hallinta-aikanaan on kuitenkin jonkin verran rajoitettu. Myyjä ei saa muuta kuin kotitarvekäyttöä varten hakata metsää tai ottaa maa-aineksia kiinteistöltä. Myyjä ei saa myöskään perustaa kiinteistöön kohdistuvaa panttioikeutta, vuokraoikeutta, eläkeoikeutta tai muuta erityistä oikeutta. Kiinteistöstä huolehtiminen kuuluu myös myyjälle. Hän on vastuussa ostajalle vahingosta, joka on aiheutunut kiinteistölle huolenpidon laiminlyönnistä tai vahingosta, joka johtuu kiinteistön oikeudettomasta käytöstä tai myyjän huolimattomuudesta. Hallintaoikeuden pidättäminen ei kuitenkaan koidu aina myyjän hyväksi, sillä hallintaoikeus voidaan pidättää myös kolmannelle henkilölle. Tässäkin tapauksessa hallintaoikeuden haltijalla on samat oikeudet, vastuut ja rajoitukset kiinteistön käyttöä koskien.

Silloin kun kyse on hallinnan pidättämisestä, kantavat sekä ostaja että hallintaoikeuden haltija riskin heidän oikeuksiensa pysyvyydestä. On mahdollista, että ostaja perustaa jollekin toiselle käyttöoikeuden kiinteistöön. Hallintaoikeuden haltija säilyttää tässä tapauksessa pääsääntöisesti hallintaoikeutensa, mutta on myös tietyissä tilanteissa mahdollista, että jälkimmäisenä perustettu oikeus saa etusijan. Sama pätee ostajan oikeusasemaan silloin kun hallintaoikeuden haltija esimerkiksi perustaa hallinta-aikanaan kiinteistöä rasittavan panttioikeuden. Panttivelkoja voi nimittäin saada vilpittömän mielen suojaa, jolloin panttioikeus kiinteistöön pysyy voimassa. On siis tärkeää, että myyjä ja ostaja ovat tietoisia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Epäselvissä tilanteissa suositellaan kääntymään lakimiehen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]