Minilex - Lakipuhelin

Kauppakirjan laatiminen kiinteistökaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kauppa on merkittävä taloudellinen sijoitus. Tämän vuoksi kyseisen sopimustyypin kauppakirjat tuleekin laatia erityisen huolellisesti omistusoikeuden siirtymisen varmistamiseksi. Kiinteistön kauppakirja tulee laatia laissa säädettyjä muotomääräyksiä noudattaen.

Kiinteistön kauppakirjan tulee olla kirjallinen ja osapuolten tai heidän asiamiestensä on allekirjoitettava se. Kaupanvahvistajan on lisäksi vahvistettava kauppa kaikkien allekirjoittajien ollessa läsnä, ellei kauppaa laadita sähköisesti Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa. Kauppakirjaan tulee aina merkitä kaupan osapuolet, luovutettava kiinteistö, luovutustarkoitus sekä kauppahinta ja muu vastike. Jos kyseiset asiat eivät käy ilmi kauppakirjasta, kauppa ei ole sitova eikä omistusoikeus näin siirry. Tiedot kiinteistöstä ja kaupan osapuolista tulee myös yksilöidä tarkasti. Kiinteistöstä on hyvä ilmoittaa esimerkiksi kiinteistön nimi sekä kiinteistörekisteritunnus. Kaupan osapuolten tietojen osalta yksilöintikeinona toimii henkilö- tai yhteisötunnusten käyttäminen.

Kauppahinta on suositeltavaa sopia kiinteänä, vaikka riittääkin, että kauppakirjaan merkitään peruste, jonka mukaan hinta on laskettavissa. Kauppahinnan vastike voi olla myös muuta kuin rahaa, jos osapuolet näin sopivat. Tällainen vastikemuoto on esimerkiksi kiinteistöeläke.

Lisäksi kiinteistön kaupassa laadittavaan kauppakirjaan otetaan tyypillisesti myös muita hyvin keskeisiä ja merkityksellisiä ehtoja ja muita ilmoituksia, jotka osapuolet ovat halunneet osaksi kauppakirjaa. Erilaiset lisäehdot ja -ilmoitukset voivat sekä selkeyttää kaupantekoa että välttää riitoihin johtavia erimielisyyksiä. Nämä kauppasopimuksen lisäelementit voivat koskea esimerkiksi omistus- ja hallintaoikeuden siirtymistä myyjältä ostajalle, ilmotusta siitä, että ostaja on tietoinen kiinteistöön kohdistuvista rasitteista, selvennys verojen maksamiseen liittyvästä vastuunjaosta taikka ilmoitus siitä, onko kiinteistön kaupan yhteydessä myyty kiinteistöllä olevaa irtainta omaisuutta.

Usein ehtojen laatiminen selkeyttää oikeustilaa osapuolten välillä. Siten ehtojen laatiminen asiantuntevan lakimiehen avustuksella on suositeltavaa. Mitä selkeämmiksi kauppa ja siihen liittyvät kysymykset ja ehdot on muotoiltu, sen varmemmin selvitään ilman riitoja osapuolten välillä.

 

Yhteenveto

 

  • Kiinteistön kauppakirja on kirjallinen sopimus, jonka muoto on määrätty ennalta laissa.
  • Kiinteistön kauppakirjan laatiminen on tarkkaa ja se vaatii kaupan molempien osapuolten allekirjoitukset, sekä heidän asiamiestensä allekirjoitukset.
  • Sisällöltään kauppakirjan täytyy olla yksityiskohtainen ja sen täytyy sisältää tarkat tiedot kaupan osapuolista sekä kiinteistöstä, sisältäen esimerkiksi kiinteistön nimen sekä rekisteritunnuksen.
  • Kauppahinta kannattaa sopia kiinteänä kiinteistön kauppakirjaan, mutta peruste, jolla hinnan voi laskea, on myös riittävä.
  • Kauppakirjaan kannattaa merkitä kaupan ehdot, jotta tulevaisuudessa voi välttyä mahdollisilta erimielisyyksiltä.
  • Jos kauppakirja on muodoltaan virheellinen, se ei ole pitävä.

 

Summary in English

 

  • An estate's contract of sale is a written contract that has legal formal requirements.
  • Making the contract of sale is precise and it requires signatures from all of the parties the purchase concerns as well as the signatures from their legal representatives.
  • The content of a contract of sale has to be detailed; it must include the exact information about the parties of the sale and the real estate registration number.
  • The price for the estate is recommended to be settled in the contract of sale, but the grounds for the price can also be agreed on as long as a justification for the final price is decided.
  • The conditions that concern the purchase should be written down in the sales contract to avoid possible future disputes.
  • If the form of the contract of sale is incorrect, the contract is void.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Missä kauppakirjan voi tehdä?

Kauppakirjan laatimiseen on kaksi tapaa. Ensimmäinen on kirjallinen tapa, eli kauppakirja vaatii tällöin osapuolten allekirjoitukset. Kauppakirja tulee laatia yhdessä kaupanvahvistajan kanssa. Toinen tapa on laatia kauppakirja Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa, johon vaatii vahvan tunnistautumisen. Palvelu on täysin sähköinen, eikä tällöin kaupanvahvistajalle ole tarvetta.

2. Tarvitseeko kiinteistön kauppakirjaan todistajia?

Kiinteistön kauppakirjaan riittää osapuolten sekä virallisen kaupanvahvistajan allekirjoitukset. Jos kauppakirjan tekee sähköisesti Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa, todistajan allekirjoitusta ei tarvitse.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]