Minilex - Lakipuhelin

Kauppahinnan suuruuden määräytyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleensä kauppahinnan suuruus käy ilmi myyjän ja ostajan välisestä sopimuksesta. Kauppahinta on tärkeä osa itse kauppaa, jonka vuoksi molemmat osapuolet usein haluavat sopia siitä ennen kauppojen toteutumista. Siksi on melko harvinaista, että myyjä ja ostaja eivät olisi sopineet hinnasta ennen kauppoja tai edes siitä, millä perusteella kauppahinta määräytyy.

Jos osapuolet eivät syystä tai toisesta ole sopineet tavaran hinnasta, ostajan on maksettava hinta, joka on kohtuullinen ottaen huomioon tavaran laatu ja ominaisuudet, kaupantekohetken käypä hinta sekä muut olosuhteet. Jos kauppahinnasta ei ole sovittu, verrataan tavaraa yleensä muihin samanlaisiin tavaroihin ja katsotaan, mikä näiden hintataso normaalisti on. Tavaraan voi kuitenkin liittyä esimerkiksi myyjän tekemiä parannustöitä, jotka pitää luonnollisesti ottaa huomioon kauppahintaa määriteltäessä.

Hinta voi määräytyä myös tavaran lukumäärän, mitan tai painon mukaan. Tällöin hinta lasketaan sen hetken mukaisesti, jolloin vaaranvastuu siirtyy ostajalle eli useimmiten käytännössä luovutuksen hetkellä. Mikäli tavaran hinta lasketaan sen painon mukaan, pakkauksen painoa ei oteta huomioon. Tällöin muun muassa tavaraa suojaavien muovien, lautojen ja styroksien painoa ei lasketa mukaan, kun lasketaan ostetun tavaran painoa ja sitä kautta kauppahintaa.

Kauppahinta maksetaan käytännössä usein laskua vastaan. Jos ostaja on saanut laskun, sitoo siinä ilmoitettu hinta lähtökohtaisesti häntä. Jos ostaja ei kuitenkaan hyväksy laskussa mainittua hintaa, on hänen reklamoitava eli ilmoitettava kohtuullisessa ajassa myyjälle, ettei hän hyväksy kauppahintaa. Jollei ostaja tee reklamaatiota, sitoo laskussa ilmoitettu hinta häntä, ellei alemmasta hinnasta voida katsoa sovitun tai vaadittu hinta ole selvästi kohtuuton.

Vaikka suullinen sopimus kauppahinnasta on lähtökohtaisesti yhtä pätevä kuin kirjallinen sopimus, on kuitenkin suositeltavaa kirjata sovitut kauppaehdot hintoineen ylös. Näin vältytään tulevaisuudessa mahdollisilta epäselvyyksiltä.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa