Minilex - Lakipuhelin

Kaupan purku myyjän viivästyksen seurauksena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostaja saa purkaa kaupan myyjän viivästyksen vuoksi, jos sopimusrikkomuksella on hänelle olennainen merkitys ja myyjä käsitti tämän tai hänen olisi pitänyt se käsittää. Jos vain osa toimituksesta on viivästynyt, koskee purkaminen pääsääntöisesti vain viivästynyttä erää. Mikäli viivästynyt erä on ollut olennainen osa koko kaupasta, saa ostaja purkaa tällöin kaupan kokonaisuudessaan.

Sopimusrikkomuksen olennaisuus ratkaistaan kunkin yksittäisen tapauksen olosuhteiden mukaan. Arvioinnissa painotetaan ostajan intressejä. Toisin sanoen on kysyttävä, kuinka tärkeä ostajalle olisi ollut saada tavara tai erä ajoissa.

Jos tavara loppujen lopuksi toimitetaan ostajalle viivästyneenä, voi ostaja tällöin tietyin edellytyksin purkaa kaupan. Vaatimuksena on, että ostajan on oltava aktiivinen ja ilmoitettava myyjälle haluavansa purkaa kaupan kohtuullisessa ajassa. Esimerkiksi, jos ostajan tilaamat auton talvirenkaat saapuvat pari viikkoa myöhässä, mutta ostaja ilmoittaakin kaupan purkamisesta myyjälle vasta kuukauden jälkeen renkaiden saapumispäivästä, ei purkaminen yleensä ole enää mahdollista.

Tilanteessa, jossa ostaja on asettanut myyjälle jonkin lisäajan tavaran luovutusta varten, ostaja saa niin ikään purkaa kaupan, jollei tavaraa luovuteta lisäajan kuluessa. Lisäajan on oltava pituudeltaan kohtuullinen, joka arvioidaan muun muassa toimitettavan tavaran ja ostajan tarpeen perusteella. Jos myyjä ilmoittaa annetun lisäajan aikana, ettei pysty täyttämään sopimusta, saa ostaja tällöin purkaa kaupan. Muilla perusteilla ostaja ei saa purkaa kauppaa antamansa lisäajan aikana.

Ostajan purkuoikeus on rajoitetumpi tilanteissa, joissa kaupan kohteena on tavara, joka on valmistettava tai hankittava erityisesti ostajaa varten hänen ohjeidensa tai toivomustensa mukaisesti. Tällainen tilanne on kyseessä esimerkiksi silloin, kun tilataan hääpuvun kaltainen mittatilaustyö. Jos myyjä ei voi käyttää tällaista tavaraa hyväkseen muulla tavoin ilman huomattavaa tappiota, ostaja saa purkaa kaupan myyjän viivästyksen vuoksi vain, mikäli kaupan tarkoitus jää hänen osaltaan viivästyksen vuoksi olennaisesti saavuttamatta. Jos hääpuku ei ollut valmis hääpäivään mennessä, on ostajalla luonnollisesti oikeus purkaa kauppa.

Kuten huomaamme, kaupan purkamisen arviointi myyjän viivästyksestä johtuen on hyvin tapauskohtaista. On pohdittava paljon sellaisia käsitteitä kuten ”olennainen merkitys” ja ”kohtuullinen aika”, mikä ei aina ole kovinkaan helppoa. Ammattilaisen apu saattaa olla tilanteen kannalta tarpeen, sillä kuten eräs sanonta kuuluu: ”Kysyvä ei tieltä eksy.”

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa