- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kiinteistönkaupassa saatetaan maksaa käsirahaa varmistukseksi kaupan toteutumisesta. Käsirahaa voidaan maksaa osana virallista, maakaaren muotosäännösten mukaista esisopimusta, joka on jo itsessään kaupantekoon sitouttava sopimus. Lisäksi käsirahaa voidaan maksaa myös ilman virallista esisopimusta, jolloin voidaan puhua käsirahasopimuksesta tai käsirahakuitista.
Käsiraha annetaan yleensä ostotarjouksen vakuudeksi. Muotosäännösten mukaisesti tehnyt esisopimus vahvistaa jo itsessään kaupan tekemisen ja sen, että kaupan peruuntumisella on oikeusvaikutuksia. Myös epävirallisesti maksettu käsiraha synnyttää kuitenkin oikeusvaikutuksen silloin, kun toinen osapuoil kieltäytyy tekemästä kauppaa muotovirheisen esisopimuksen perusteella. Tällöin kaupanteosta kieltäytyjän on korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on maksettu, korvaus voidaan periä vähentämällä se käsirahan määrästä. Muilta osin myyjän on palautettava käsiraha.
Jos kiinteistönkauppa tehdään välitysliikkeen kautta, välityssopimuksessa voidaan sopia, että kiinteistöstä ostotarjouksen tehneeltä vastaanotetaan käsiraha. Tällöin käsirahan vastaanottaa kiinteistönvälittäjä toimeksiantajan eli myyjän lukuun. Välittäjä ei saa ottaa toista tarjousta vastaan tai pyytää uutta käsirahaa ennen kuin edellinen on palautettu. Tästä kiellosta ei voida poiketa sopimuksin. Jos kiinteistönkaupan ostotarjouksen ehdot eivät toteudu tai jos myyjä ei hyväksy tarjousta, välitysliikkeen pitää palauttaa saamansa käsiraha viipymättä tarjouksen tekijälle. Jos sopimusta ei synny muuten myyjästä johtuvasta syystä, välitysliikeen on myös tällöin palautettava käsiraha tarjouksen tekijälle siltä osin, kuin sitä ei ole luovutettu myyjälle. Jos kauppa taas ei toteudu tarjouksen tekijästä johtuvasta syystä ja käsiraha jää toimeksiantajalle, välitysliike saa ottaa välityssopimuksen mukaisesti ottaa käsirahasta enintään puolet ja enintään sovitun välityspalkkion verran.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.