Minilex - Lakipuhelin

Käsiraha kiinteistönkaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käsirahan tarkoituksena on turvata ensisijaista osto-oikeutta. Kiinteistö voidaan myydä yksityisesti suoraan ostajalle. Kauppa on kuitenkin lain mukaisesti vahvistettava ja saannolle on haettava lainhuuto. On kuitenkin varsin tavallista, että kiinteistön myyjä uskoo myynnin kiinteistönvälittäjän tehtäväksi erillisellä sopimuksella.

Käsirahaksi saatetaan nimittää varausmaksua, jossa joku on asuntoja ennakkomarkkinoitaessa varannut asunnon ja maksanut varauksensa vakuudeksi myyjälle sovitun rahasumman. Varsinainen käsiraharaha annetaan kuitenkin ostotarjouksen vakuudeksi. Se on kuin lupaus siitä, että käsirahan maksaja tulee kohteen ostamaan. Käsirahan maksamalla ostajaehdokas varmistaa, että hänellä on välityksen kohteeseen ensisijainen osto-oikeus. Käsirahan suuruus on ennalta sovittavissa.

Välityssopimuksessa voidaan sopia, että välityksen kohteesta ostotarjouksen tehneeltä vastaanotetaan käsiraha. Käsirahan vastaanottaa kiinteistönvälittäjä myyjän lukuun. Välittäjä ei saa ottaa toista tarjousta vastaan tai pyytää uutta käsirahaa ennen kuin edellinen on palautettu. Tästä kiellosta ei voida poiketa sopimuksin. Välitysliikkeen on palautettava käsiraha viipymättä tarjouksen tekijälle, jos tarjoukseen otetut ehdot eivät toteudu tai jos myyjä ei hyväksy tarjousta. Jos kauppaa ei muuten synny myyjästä johtuvasta syystä, käsiraha on niin ikään palautettava. Jos kauppaa ei synny ostotarjouksen tekijästä johtuvasta syystä, käsiraha jää yleensä toimeksiantajalle. Usein osto voi jäädä syntymättä ostajasta johtuvasta syystä sen vuoksi, ettei tämä saa riittävästi lainaa tai takaajia. Käsirahasta enintään puolet saa tällaisessa tapauksessa kuulua välitysliikkeelle. Mikäli asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lakimiespuhelimeemme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa