- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kiinteistön kaupassa ostaja saa hallintaoikeuden kiinteistöön silloin, kun kiinteistön kauppakirja vahvistetaan. Hallintaoikeus tarkoittaa ostajan oikeutta hallita kiinteistöä sen omistajana. Hallintaoikeudella kiinteistön ostaja saa suojaa kiinteistön kaupan ulkopuolisia tahoja eli sivullisia vastaan. Hallintaoikeuden siirtyessä ostajalle ostaja saa esimerkiksi myydä kiinteistön eteenpäin. Hän saa kaupanteon jälkeen käyttää kiinteistöä ja määrätä siitä oikeudellisesti sitovasti, vaikka kauppakirjassa olisi sovittu, että omistusoikeuden pysyminen ja siirtyminen ovat ehdollisia. Hallintaoikeuden saannilla ostaja on myös suojattu myyjän mahdollista konkurssi-tai ulosmittausvelkojia vastaan. Kiinteistön arvoa alentava maa-ainesten ottaminen tai muuta metsänhakkuu on kielletty ostajalta ennen omistusoikeuden lopullista siirtymistä, jollei myyjä ole antanut siihen lupaa. Jos kauppakirjassa on sovittu myyjän omistuksenpidätysehdosta, se tarkoittaa, että myyjällä on kiinteistöön omistusoikeus siihen asti, kunnes kauppahinta on kokonaan tai sovittuun määrään asti maksettu.
Ostajalla on oikeus saada kiinteistö hallintaansa heti kaupan tekemisen jälkeen, jollei muuta luovutusajankohtaa ole sovittu. Myyjälle kuuluu se tuotto, jota kiinteistöstä saadaan ennen sovittua hallinnan luovutusta. Tuottoa on esimerkiksi kiinteistön kasvutuotteet tai kiinteistön vuokralaisen maksamat vuokravastikkeet. Myyjä ei saa kuitenkaan käyttää kiinteistön maa-ainesta tai hakata sillä olevaa metsää muuhun kuin kotitarvekäyttöön. Myyjä on voinut pidättää kiinteistön kaupassa käyttöoikeuden kiinteistöön. Hän ei saa vuokrata tätä käyttöoikeuttaan muulle osapuolelle sopimatta siitä ensin ostajan kanssa. Sama koskee myös myyjän pidättämiä metsänhakkuuoikeuksia tai muita maa-ainesten otto-oikeuksia.
Hallintaoikeudesta voidaan siis sopia osapuolten välillä. Myyjä voi pitää hallintaoikeuden kiinteistöön niin kauan kuin siitä on sovittu, eli vaikka koko loppuikänsä, jos niin sovitaan. Hallintaoikeuden voi pidättää myös kolmannen osapuolen hyväksi. Myyjän hallintaoikeus eli käyttöoikeuden laajuus on tarkoituksenmukaista määritellä tarkemmin, jotta vältytään tulevilta riidoilta. Myyjä voi kirjata rekisteriin kiinteistön kaupassa pidättämänsä hallintaoikeuden, jolloin hän suojaa hallintaoikeuttaan kiinteistön seuraavaa ostajaan nähden. Kirjaamiskelpoisia oikeuksia on vuokraoikeus tai muu käyttöoikeus, metsänhakkuuoikeus, maa-ainesten tai muiden niihin verrattavien aineisten irrottamisoikeus sekä eläkeoikeus.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.