Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeuden merkitseminen kiinteistön kauppakirjaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kauppakirja on tehtävä määrämuodossa niin, että maakaaren mukaiset minimiehdot toteutuvat. Kauppakirjaan tulee ainakin merkitä kiinteistön luovutustarkoitus, kiinteistö, joka luovutetaan, myyjän ja ostajan tiedot sekä kiinteistöstä maksettava kauppahinta. Muut kaupan ehdot ovat myyjän ja ostajan keskinäisen sopimusvapauden mukaan sovittavissa.

Kiinteistön luovutustarkoituksena voi olla hallintaoikeuden luovutus kiinteistöön. Ostaja saa yleensä kauppakirjan vahvistamisella omistajan hallintaoikeuden kiinteistöön ja siten oikeuden määrätä oikeudellisesti kiinteistöstä. Hallintaoikeuden voi saada kiinteistöön myös niin, kuten kiinteistöosakeyhtiöissä ja asunto-osakeyhtiöissä, että kauppakirjaan merkitään luovutustarkoitukseksi hallintaoikeuden luovutus huoneistoon, eli myydään kiinteistö- tai asunto-osake, joka oikeuttaa huoneiston hallintaan, kun yhtiö omistaa rakennuksen ja maapohjan.

Kiinteistön ostaja saa normaalisti kiinteistöön hallintaoikeuden heti, kun kauppakirja on vahvistettu. Myyjä ja ostaja ovat voineet sopia myös muutoin. Tällaisesta muusta hallintaoikeuden siirtymisestä on tehtävä merkintä kiinteistön kauppakirjaan. Hyvä on myös merkitä kauppakirjaan hallinnan siirtyminen, vaikka se siirtyykin ostajalle heti kaupanteon hetkellä.  

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Kiinteistön kaupassa myyjä voi pidättää itsellään hallintaoikeuden kiinteistöön. Kiinteistön kauppakirjaan ei ole välttämätöntä merkitä kiinteistön hallintaoikeuden säilyttämistä myyjällä, jos myyjä ja ostaja ovat sellaisesta sopineet, mutta selvyyden vuoksi tällainen hallintaoikeus on hyvä merkitä kauppakirjaan. Yleensä tällainen hallinnan pidättäminen myyjällä kuuluu osana kauppaan ja se on myös huomioitu kauppahinnassa. Tällainen myyjällä pidätetty hallintaoikeus voi olla eläkejärjestely tai syytinki, taikka määräaikaisena hallintaoikeutena sovittu olevan tarpeellinen muuttojärjestelyjen takia. Hallintaoikeuden voidaan sopia olevan määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva tai elinikäinen.

Hallintaoikeuden merkitseminen kauppakirjaan ei tarkoita samaa kuin omistuksenpidätysehto eli sen ei tarkoiteta olevan sidonnainen kauppahinnan maksamiseen. Omistuksenpidätysehto on vakuus myyjän kauppahinnan saamiselle ja tähän perustuja myyjän omistusoikeus lakkaa, kun kauppahinta on kokonaan maksettu. Tällainen ehto on merkittävä myös kauppakirjaan, kuten myös purkava ja lykkäävä ehto kiinteistön kaupassa.

Kauppakirjassa siirretään omistajahallinta ostajalle, ja jos on sovittu myyjällä pidätetystä hallintaoikeudesta kiinteistöön, on kauppakirjaan hyvä merkitä tällainen ehto. Hallintaoikeus on erityinen oikeus ja näin myös kirjattavissa kiinteistötietorekisteriin. Hallintaoikeudella saa oikeuden hallita ja käyttää kiinteistöä, mutta hallintaoikeus ei oikeuta myymään hallintaoikeuden alaista omaisuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa