- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Etuosto-oikeus tarkoittaa kunnan oikeutta lunastaa myyty kiinteistö tai sen määräala- tai osa. Kunnan käyttäessä etuosto-oikeuttaan kunta tulee kiinteistön alkuperäisen ostajan tilalle kauppaan. Kaupan ehdot eivät siis muutu, ainoastaan ostaja.
Etuosto-oikeuden tarkoituksena on turvata kunnan mahdollisuus omistaa maata yhdyskuntarakentamista, virkistys-, ja suojelukäyttöä varten. Pääkaupunkiseudun kunnilla, eli Helsingillä, Espoolla, Vantaalla ja Kauniaisilla, on oikeus etuoston tekemiseen, vaikka kiinteistöä ei tarvittaisikaan edellä mainittuihin tarkoituksiin.
Kunnan etuosto-oikeuden käyttämiselle on tiettyjä edellytyksiä. Ensinnäkin ostajana ei saa olla kiinteistön myyjän puoliso, perillinen, tai valtio, eikä kyseessä saa olla myynti pakkohuutokaupalla. Tällaisissa kaupoissa kunnalla ei ole etuosto-oikeutta. Myytävän kiinteistön tulee toisekseen olla vähintään 5000 neliömetrin kokoinen, paitsi pääkaupunkiseudun kunnissa, joissa tämä vähimmäiskoko on vain 3000 neliömetriä. Pinta-alaa laskettaessa huomioidaan kaikki saman myyjän ja saman ostajan väliset kiinteistökaupat viimeisen kahden vuoden ajalta.
Jos edellytykset etuosto-oikeuden käyttämiselle täyttyvät, kiinteistön kaupalle ei myönnetä lainhuutoa, ennen kuin aika etuoston tekemiselle on päättynyt. Kunnalla on kolme kuukautta aikaa päättää etuosto-oikeuden käyttämisestä. Kiinteistön omistaja voi ennen kaupan tekemistä tiedustella kunnalta, että aikooko se käyttää etuosto-oikeuttaan kaupassa. Kunnan ilmoitus siitä, että se ei tee etuostoa, sitoo kuntaa kaksi vuotta, kun kaupan ehdot pysyvät muuttumattomina. Jos kiinteistön myyjä ja ostaja muuttavat kaupan ehtoja, ei kunnan aikaisempi ilmoitus etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä enää sido sitä.
Jos kunnanhallitus päättää käyttää etuosto-oikeutta, sen on viivytyksettä ilmoitettava päätöksestään kiinteistön ostajalle ja myyjälle. Kumpikin heistä voi valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle vain sen myöntämällä valitusluvalla. Etuosto-oikeuden käyttö on saatettu loppuun, kun päätös sen käyttämisestä saa lainvoiman, eli kun siitä ei ole valitettu valitusajan päätyttyä. Tämän jälkeen ostajan on toimitettava kunnalle kiinteistön luovutuskirja ja muut haltuun saamansa kiinteistöä koskevat asiakirjat, jonka jälkeen kunta voi hakea kaupalle lainhuutoa. Kunta korvaa alkuperäiselle ostajalle tämän suoritukset ja kustannukset korkoineen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.