Minilex - Lakipuhelin

Erottamaton määräala

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen lohkomista omaksi kiinteistökseen määräala on erottamaton. Erottamaton määräala on kantakiinteistöön, useimmiten tilaan tai tonttiin, kuuluva osa ja se on rajoiltaan määritelty. Kantakiinteistöksi kutsutaan alkuperäistä tilaa tai tonttia, josta määräala irrotetaan omaksi kiinteistökseen lohkomistoimituksella. Ei ole kuitenkaan poissuljettua etteikö lohkottava määräala voisi kuulua useampiinkin tiloihin tai yhteiseen alueeseen. Itsenäinen rekisteriyksikkö erottamaton määräala ei ole, mutta sen saajan asemaa on pyritty lähentämään kiinteistön saajan asemaan mahdollisimman pitkälle. Määräalan saannolle onkin myönnettävissä lainhuuto kokonaisen kiinteistön saannon tapaan. Määräalan saannon voi saada esimerkiksi luovutuksella kuten kaupalla tai lahjana.

Jotta kiinnityksen vahvistaminen eli määräalan käyttäminen velan vakuutena olisi mahdollista, tulee lainhuudon olla ensin kirjattuna. Samaan aikaan lainhuutoa ja kiinnitystä ei voi hakea. Itsenäiseksi kirjauksen kohteeksi määräala tulee lainhuudatuksen myötä, tällöin määräalaan voidaan kirjata myös määräalan omistajan perustamia erityisiä oikeuksia kuten vuokraoikeus. Lainhuudon myöntämisen myötä, mutta vasta sen jälkeen on lohkominen mahdollista. Lohkomistoimituksen seurauksena määräala ei ole enää erottamaton vaan muodostaa kiinteistörekisteriin merkittävän itsenäisen kiinteistön.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Se tosiasia, ettei määräala ole itsenäinen rekisteriyksikkö vaan ainoastaan toisen rekisteriyksikön osa, aiheuttaa väistämättä eroavaisuuksia määräalan saajan ja kokonaisen kiinteistön saajan asemassa. Ongelmaksi saattaa muodostua esimerkiksi määräalan saajan sivullissuoja määräalan luovuttajan panttivelkojia vastaan. Erottamattoman määräalan saanto ei ole välttämättä täysin riskitön itsenäisen kiinteistön saantoon verrattuna.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa