Minilex - Lakipuhelin

Erotettu määräala

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen kuin määräalasta lohkomalla muodostetaan oma kiinteistönsä, se on rajoiltaan määritelty kantakiinteistöön kuuluva osa. Lohkomistoimitus on yleisin tapa jakaa kiinteistö, siinä määräalasta muodostetaan uusi, itsenäinen kiinteistönsä. On myös mahdollista, että kiinteistöstä erotettu määräala siirretään lohkomalla jo olemassa olevan, toisen kiinteistön osaksi. Määräala erotetaan emäkiinteistöstä, jonka jäljelle jäävää osaa lohkomisen jälkeen kutsutaan kantakiinteistöksi. Emäkiinteistöstä erotettavaa määräalaa kutsutaan lohkomisessa lohkokiinteistöksi. Kun määräala lohkomalla erotetaan emäkiinteistöstään, vahvistetaan samalla kiinteistöön kohdistuvat oikeudet sekä sen rajat.

Emäkiinteistöstä erotettavan määräalan saanto voidaan kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin eli sille voidaan myöntää lainhuuto. Lainhuuto on lohkomisen edellytys. Lainhuudon myöntämisen myötä lohkominen käynnistyy automaattisesti eikä erillistä hakemusta tarvita. Kiinteistöä muodostettaessa on turha enää tutkia määräalan saantoa, kun se on jo lainhuudatuksessa tehty.

Jo ennen lohkomisen suorittamista on määräala luovutettavissa kuten itsenäinen kiinteistökin, määräala voi siirtyä sen ostajan perillisille perintönä, se kuuluu hänen konkurssipesänsä varoihin ja se on ulosmitattavissa hänen velastaan. Kun lohkominen on toimitettu, on määräala erotettu ja se muodostaa kiinteistörekisteriin merkittävän itsenäisen kiinteistönsä. Mahdolliset määräalaan kohdistuvat oikeudet, kuten kiinnitykset, siirtyvät lohkomisessa koskemaan määräalasta muodostettua kiinteistöä. Kiinnityksestä puhutaan kun velan tai muun saatavan vakuutena käytetään kiinteää omaisuutta. Lohkominen voi tulla kyseeseen myös ilman erotettavan määräalan omistusoikeuden siirtymistä, sillä oman kiinteistön lohkominen omistajan haluamiin osiin on myös mahdollista.

Lohkomisen toimittaminen ei ole kuitenkaan aina mahdollista, asemakaavan laatimisen tai toteutumisen vaikeutuessa ei lohkomista saa suorittaa. Asemakaavalla tarkoitetaan kunnan osa-alueen rakentamisen järjestämistä sekä käyttöä ohjaavaa kaavaa, se on maankäyttöä ohjaavista kaavoista yksityiskohtaisin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]