Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimus ja palkkaa koskeva sääntely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus sääntelee laajasti tietyllä alalla työsuhteissa noudatettavia ehtoja. Työehtosopimus velvoittaa siihen sitoutuneita työnantajia noudattamaan sovittuja ehtoja yrityksen ja työntekijöiden välisissä työsuhteissa ja työpaikalla muuten, kuten työolojen osalta. Yleissitovat työehtosopimukset sitovat työnantajia siitä riippumatta, onko työnantaja itse sitoutunut kyseiseen työehtosopimukseen vai ei.

Yksi tärkeimmistä työehtosopimuksessa säädeltävistä asioista on alalla työskentelevien työntekijöiden palkkaus. Työehtosopimuksessa asetetaan usein alaa koskevat vähimmäispalkat. Lisäksi työehtosopimus sääntelee työstä maksettavia palkkoja erilaisten palkkataulukkojen mukaisesti. Palkkataulukot perustuvat usein esimerkiksi työn vaativuuteen, työntekijän henkilökohtaisiin kykyihin ja työsuhteen pituuteen. Työehtosopimus määrittelee yhdessä työaikalain kanssa vuosilomien kertymistä, ja vuosilomapalkat ja lomakorvaukset määräytyvät työehtosopimuksen mukaan.

Hyvityssakko työehtosopimuksen rikkomisesta

Tällaisia työehtosopimuksissa asetettuja vähimmäispalkkoja työnantajan tulee ehdottomasti noudattaa. Mikäli työnantaja ei noudata häntä sitovasti määrättyjä työehtosopimuksen ehtoja, syyllistyy työnantaja työehtosopimuksen rikkomiseen. Työehtosopimuksen rikkomisesta työnantaja voi joutua maksamaan loukatulle osapuolelle hyvitystä ja joissakin tapauksissa myös vahingonkorvausta.

 

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Jos työehtosopimuksen palkkamääräykset herättävät kysymyksiä, kannattaa ne varmistaa oman alan ammattiliitosta tai vaihtoehtoisesti lakipuhelimestamme.

- Tutustu myös muihin hyvityssakon maksua koskeviin artikkeleihimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]