Minilex - Lakipuhelin

Mikä on työehtosopimus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajayhdistyksen varsinaisiin tarkoituksiin kuuluu työnantajien etujen valvominen työsuhteissa. Työntekijäyhdistyksen tarkoituksena on vastaavasti valvoa työntekijöiden etuja. Työehtosopimus, joka tunnetaan myös lyhenteellä TES, on yhden tai useamman työnantajan tai rekisteröidyn työnantajayhdistyksen sekä yhden tai useamman rekisteröidyn työntekijäyhdistyksen välinen sopimus.

Työehtosopimuksessa sovitaan niistä ehdoista, joita työsopimuksessa tai työsuhteissa on noudatettava. Tällaisia työehtoja ovat esimerkiksi palkka, työajat, lomat ja muut edut. Työehtosopimukset ovat tavanomaisesti toimialakohtaisia sekä sidottuja palkansaajan ammattiasemaan.

Työehtosopimus on tehtävä kirjallisesti. Se voi syntyä myös siten, että sopimuspuolten välisessä neuvottelussa laadittavaan pöytäkirjaan merkitään työehtosopimuksen sisältö ja pöytäkirja todetaan yhteisesti sovitulla tavalla oikeaksi. Työehtosopimus solmitaan lähtökohtaisesti määräajaksi. Mikäki työehtosopimusta ei ole tehty määäräajaksi eikä irtisanomisajasta ole sovittu, voi sopimukseen osallinen milloin tahansa irtisanoa sen päättymään kolmen kuukauden kuluttua. Irtisanominen on toimitettava kirjallisesti. Pitemmäksi ajaksi kuin neljäksi vuodeksi tehty työehtosopimus on neljän vuoden kuluttua voimassa niinkuin työehtosopimus, jonka voimassaoloaikaa ei ole määrätty. 

Työehtosopimukset ovat pakottavia, joten työsopimuksessa ei ole sallittua sopia huonommista ehdoista työntekijän kannalta, jollei oikeutta tähän ole nimenomaisesti työehtosopimuksessa mainittu. Työehtosopimusten tarkoituksena on turvata tasavertainen asema työmarkkinoilla.

Normaalisitova vai yleissitova työehtosopimus

Työehtosopimus voi olla normaalisitova tai yleissitova. Normaalisitova työehtosopimus velvoittaa osapuolia, jotka ovat sen allekirjoittaneet, tai ovat osa järjestöä, joka on solminut kyseisen työehtosopimuksen. Normaalisitovan työehtosopimuksen noudattaminen tulee kyseeseen myös tapauksessa, jossa työntekijä ei kuulu sopimuksen solmineeseen järjestöön.

Työehtosopimuksen yleissitovuus tarkoittaa tilannetta, jossa järjestäytymätön työnantaja noudattaa määräyksiä, joista on sovittu valtakunnallisessa, kyseistä alaa edustavassa työehtosopimuksessa. Työehtosopimuksen yleissitovuus määritellään kullekin sopimukselle erikseen, jonka lisäksi myös voimassaoloaika määritellään. Yleissitovista työehtosopimuksista on olemassa julkinen lista. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työehtosopimuksia on kahdenlaisia: yleissitovia ja normaalisitovia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]