Minilex - Lakipuhelin

Työrauhavelvollisuus ja työsulku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka työtaistelutoimenpiteet nähdään yleensä työntekijöiden mahdollisuutena yrittää vaikuttaa työnteon ehtoihin, myös työnantajapuoli voi turvautua niihin silloin kun työrauhavelvollisuus ei ole voimassa. Työsulku on työnantajapuolen työtaistelutoimenpide. Työsulku tarkoittaa sitä, että työnantaja estää tiettyyn ammattiliittoon kuuluvien työntekijöiden pääsyn töihin ja keskeyttää myös heidän palkanmaksunsa.

Työrauhavelvollisuus kieltää työehtosopimuksen voimassa ollessa kaikki kyseiseen työehtosopimukseen kohdistuvat työtaistelutoimenpiteet. Työrauhavelvollisuus vaatii työehtosopimukseen sidottuja yhdistyksiä ja työnantajia pidättäytymään työtaistelutoimenpiteistä, joilla pyritään muuttamaan tai kumoamaan työehtosopimuksen ehtoja. Silloin kun työehtosopimuksen noudattaminen perustuu yleissitovuuteen, työrauhavelvollisuutta ei kuitenkaan ole.

Silloin kun työehtosopimus on voimassa, työrauhavelvollisuus estää työehtosopimukseen kohdistuvat työtaistelutoimenpiteet. Laillisesti työsulkuun voidaan siis ryhtyä vain tilanteessa, jossa työehtosopimus ei ole voimassa, eli niin kutsutussa sopimuksettomassa tilassa. Työtaistelutoimenpiteenä työnantajapuolen työsulku on järein painostustoimenpide.

Työsulkuun, kuten muihinkin työehtosopimuksen voimassaolon päättymisen jälkeen toteutettaviin työtaistelutoimenpiteisiin, liittyy ilmoitusvelvollisuus. Työsulusta on jätettävä kirjallinen ilmoitus vastapuolelle ja valtakunnansovittelijalle kaksi viikkoa ennen sen aloittamista.

Jos työnantaja kuitenkin ryhtyy työsulkuun työehtosopimuksen voimassa ollessa, voidaan häntä rankaista työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työsulku on työnantajapuolen työtaistelutoimenpide.
  • Luethan myös artikkelimme hyvityssakosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]