Minilex - Lakipuhelin

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus ovat työntekijöiden työtaisteluoikeuteen kuuluvia oikeuksia. Varsinaisia perusoikeuksia kyseiset oikeudet eivät ole, mutta ne kuitenkin liittyvät hyvin läheisesti perusoikeuksiin kuuluviin ammatillisen yhdistymisvapauteen ja järjestäytymisvapauteen.

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus ovat työntekijöille kuuluvia niin sanottuja kollektiivisia vapausoikeuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksittäinen työntekijä ei näitä oikeuksia pysty käyttämään muutoin kuin joukkoluonteisten painostustoimien, kuten työnseisauksen yhteydessä. Tällöin työtaistelutoimenpiteen osapuolena yleisimmin ovatkin työmarkkinajärjestöt työntekijöiden puolelta ja työnantajapuolella osapuolena voikin olla yksittäinen työnantaja tai käytännössä katsoen työnantajayritys.Työtaisteluoikeus käytännössä tarkoittaakin siis työntekijän oikeutta tietyin edellytyksin osallistua lailliseen lakkoon tai muuhun työtaistelutoimenpiteeseen ilman että hänen tarvitsisi pelätä työnantajapuolelta syrjintää tai kielteisiä seuraamuksia. Työtaisteluoikeus siten sisältää myös lakko-oikeuden, joka on lailla vahvasti turvattu. 

Työtaisteluoikeuden ja lakko-oikeuden mahdollistamat toimet on kuitenkin suoritettava niin, että ne eivät ole lainvastaisia. Esimerkiksi työtaisteluoikeudelle omat rajansa asettavat työrauhavelvollisuutta koskeva lainsäädäntö ja työriitojen sovittelua koskevat säännökset.

 

Sallitut työtaistelutoimenpiteet

Työtaistelutoimenpide on kollektiivinen toimenpide eli toisin sanoen henkilöjoukon suorittama toimenpide, jolla pyritään tietyn tarkoituksen toteuttamiseen painostuksen tai uhan avulla. Lisäksi jotta kysymykseen tulee työtaistelutoimenpide, on toimenpiteen liityttävä ainakin välillisesti palvelussuhteeseen ja se on voitava tulkita riittävän riittävän tehokkaaksi toimenpiteeksi, jolla voidaan saada tosiasiassa jotakin aikaan. 

Lähtökohtaisesti työtaistelutoimenpiteet ovat sallittuja silloin, kun niitä ei ole erikseen kielletty. Kuitenkin, koska työehtosopimus asettaa työrauhavelvollisuuden vain sopimuskaudeksi, ovat sopimuksettomassa tilassa suoritetut työtaistelutoimenpiteet lähtökohtaisesti sallittuja. Sopimuksettomassa tilassa ei siis ole voimassa olevaa työehtosopimusta ja työntekijöillä ei ole työrauhavelvollisuutta. Sopimukseton tila mahdollistaa työtaistelutoimenpiteet.

Sopimuksen ollessa voimassa kiellettynä työtaistelutoimenpiteenä ei voida pitää sitä, jos työntekijällä on sopimuksessa taattu oikeus kieltäytyä työstä. Työehtosopimuslakia vastaan kohdistuvat toimenpiteet ovat aina kiellettyjä.Työrauhavelvollisuuden piiriin eivät kuulu myötätuntotaistelut tai poliittiset taistelut, jollei niillä ole pyritty vaikuttamaan oman työehtosopimuksen määräyksiin, jonka vuoksi sallittuina työtaistelutoimenpiteinä sopimuksen voimassa ollessa voidaan pitää myös sellaisia toimenpiteitä, jotka eivät kohdistu osapuolia sitovaan työehtosopimukseen.

 Lisätietoja työtaisteluoikeudesta ja lakko-oikeudesta voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Huomioithan että työsopimussuhteessa olevien työntekijöiden työtaisteluoikeus on joiltain osin erilainen kuin virkasuhteessa olevien viranhaltijoiden työtaisteluoikeus

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]