Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimus ja järjestäytymätön työnantaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus on työnantajayhdistyksen ja työntekijäyhdistyksen välinen sopimus, joka asettaa rajat työntekijän ja työnantajan työsopimuksessa sopimille työnteon ehdoille. Työnteon ehdoista ei saa sopia heikommin ehdoin työsopimuksessa kuin mitä työehtosopimuksella on sovittu. Vaikka työehtosopimus onkin työnantaja- ja työntekijäyhdistysten välinen sopimus, myös järjestäytymätön työnantaja voi tulla sidotuksi työehtosopimukseen niin kutsutun yleissitovuuden perusteella.

Jos työnantaja on itse solminut työehtosopimuksen tai kuulu jäsenenä työantajaliittoon, joka on solminut sopimuksen, työnantaja tulee sidotuksi työehtosopimukseen tällä perusteella. Vaikka tämä ehto ei täyttyisikään, työnantaja voi tulla sidotuksi työehtosopimuksen myös yleissitovuuden perusteella. Lain mukaan jokaisen työnantajan on nimittäin noudatettava vähintään asianomaisella työalalla yleissitovaksi vahvistetun työehtosopimuksen määräyksiä. Nykyään Suomessa suurin osa työnantajista on järjestäytyneitä. Mikäli alalla ei ole voimassa olevaa työehtosopimusta, on työnantaja viimekätisesti velvollinen noudattamaan työn tekemiseen liittyviä lakeja.

Yleissitova työehtosopimus

Yleissitovat työehtosopimukset ovat alun perin joidenkin liittojen välillä solmittuja työehtosopimuksia, jotka on vahvistettu myös yleissitoviksi sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa yleissitovuuden vahvistamislautakunnassa. Lautakunta julkaisee yleissitovat työehtosopimukset Finlexissä.

Yleissitovien työehtosopimusten ideana on se, että ne sitovat myös järjestäytymättömiä työnantajia. Järjestäytymättömät työnantajat ovat sellaisia, jotka eivät ole sidottuja mihinkään normaalisitovaan työehtosopimukseen. On katsottu, että myös järjestäytymättömien työnantajien alaisuudessa työskentelevien työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi on tärkeää, että myös tällaisia työnantajia velvoittavat jotkin yleisesti noudatettavat ehdot. Yleissitovat työehtosopimukset sitovat kaikkia kyseisellä alalla elinkeinoa harjoittavia työnantajia, riippumatta siitä, ovatko tai haluavatko he olla sidottuja tällaiseen työehtosopimukseen. Lisäksi yleissitovat työehtosopimukset sitovat vain työnantajia, mutta eivät työntekijöitä. Ne eivät siten aseta velvollisuuksia työntekijälle, eivätkä esimerkiksi sisällä työrauhavelvollisuutta. 

On aina järjestäytymättömän työnantajan tehtävänä selvittää, onko kyseiselle alalle vahvistettu yleissitovaa työehtosopimusta.  Silloin kun sellainen on, työsuhteen ehdoissa on noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen vaatimuksia. Järjestäytymätön työnantaja, joka noudattaa työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella, saa noudattaa myös työehtosopimuksen mukaisia työntekijän etuja lain tasosta heikentäviä ehtoja, sillä edellytyksellä, ettei näiden ehtojen soveltamiselle ole asetettu vaatimusta paikallisesta sopimisesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Työnantajan on  noudatettava vähintään asianomaisella työalalla yleissitovaksi vahvistetun työehtosopimuksen määräyksiä.

- Jos edellä mainittua yleissitovaa työehtosopimusta ei alalla ole, tulevat viimekätisesti noudatettavaksi pelkät Suomen lait.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]