Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimuksen noudattamatta jättäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimuksen noudattamatta jättämisestä tai tahallisesta rikkomisesta seuraa taloudellisia sanktioita, joilla pyritään takaamaan työehtosopimusten noudattaminen. Seuraukset riippuvat siitä, millä tavoin työehtosopimusta on rikottu.

Työnantajan laiminlyönti

Pääsääntöisesti työehtosopimuksen rikkomisesta tuomitaan maksettavaksi hyvityssakko. Hyvityssakon tuomitseminen edellyttää kuitenkin työnantajan tai työntekijän puolelta tietoista rikkomista tai sitä, että rikkojan olisi perustellusti pitänyt tietää rikkovansa työehtosopimuksen määräyksiä. Hyvityssakon suuruus on työnantajan osalta enintään 23 500 euroa. Hyvityssakkoja voidaan myöntää uudelleen, kunnes työehtosopimuksen rikkominen on saatu poistettua.

Valvontavelvollisuuden laiminlyönti

Työehtosopimukseen liittyy keskeisenä osana työrauhavelvollisuus, jota on käsitelty toisessa artikkelissamme. Työrauhavelvollisuuden toteutumista valvovat järjestöt ja yhdistykset, jotka ovat osallisia työehtosopimuksessa ja joiden tehtävänä on valvoa niiden alaisten työnantajien ja työntekijöiden toimintaa. Jos tällainen valvova järjestö tai yhdistys epäonnistuu työrauhavelvollisuuden ylläpitämisessä eikä saa lopetettua työrauhavelvollisuutta rikkovaa tilaa, joutuu se vastuuseen työehtosopimuksen rikkomisesta. Tässäkin tapauksessa maksettavaksi tuomitaan hyvityssakko, jonka suuruus on enintään 23 500 euroa. Hyvityssakko ei ole vahingonkorvausta, vaikka se luonteeltaan muistuttaakin tätä. Erityisestä syystä hyvityssakko voidaan jättää tuomitsematta. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi, kun pienimuotoiseen työrauhahäiriöön ovat myötävaikuttaneet molemmat osapuolet.

Työntekijän laiminlyönti

Työntekijän laiminlyödessä työehtosopimuksen ehtoja ja määräyksiä esimerkiksi laiminlyömällä työnsä, tekemällä sen tahallaan huolimattomasti tai olemassa luvatta poissa ilman perusteltua syytä, on työnantajan annettava työntekijälle huomautus. Mikäli edellä mainittu jatkuu, on työnantajalla oikeus irtisanoa työntekijä tehtävästään ilman perusteluja. 

Lisäksi myös työntekijä, joka on sidottu työehtosopimukseen, voidaan työehtosopimuslain mukaan määrätä maksamaan hyvityssakkoa. Työntekijä, joka tekonsa tiedostaen rikkoo tai jonka olisi perustellusti pitänyt tietää rikkovansa työehtosopimuksen määräyksiä, voidaan tuomita maksamaan enintään 230 euron hyvityssakko. Hyvityssakkoja voidaan tässäkin tapauksessa myöntää uudelleen, kunnes työehtosopimuksen rikkominen on saatu poistettua.

Hyvityssakon suuruus

Hyvityssakon suuruus määräytyy eri seikkojen perusteella, joita arvioidaan suhteessa tapahtuneeseen rikkomukseen. Punninnassa huomioidaan esimerkiksi vahingon suuruus, syyllisyyden määrä, toisen osapuolen rikkomukseen mahdollisesti antama aihe ja myötävaikutus sekä yhdistyksen tai yrityksen koko. Erityisestä syystä voidaan hyvityssakko jättää tuomitsematta. Hyvityssakko maksetaan vahinkoa kärsineelle osapuolelle tai toissijaisesti sille, jonka vaatimuksesta hyvityssakkotuomio on annettu.

Tuomittu hyvityssakko menee, jollei toisin ole määrätty työehtosopimuksessa, vahinkoa kärsineelle osapuolelle. Näin on kuitenkin vain jos on syntynyt omaisuusvahinkoa, sillä muissa tilanteissa hyvityssakon summa menee sille jonka vaatimuksesta tuomio on annettu. Jos tilanteessa on useampia henkilöitä, jotka ovat oikeutettuja hyvitykseen, on määrättävä tuomiossa, miten hyvityssumma jaetaan heidän keskenään. Tällöin tulee ottaa huomioon sen vahingon määrä, jota kukin hyvityssakkoon oikeutettu on kohdannut.

Työehtosopimuksen purkaminen

Viimeisenä oljenkortena, jos hyvityssakkokin on sinällään liian vähäinen seuraus, voidaan työehtosopimus julistaa heti purkautuneeksi. Tällöin työehtosopimuksen velvoittava vaikutus päättyy heti. Purkaminen edellyttää kuitenkin, että työehtosopimuksen määräyksiä on niin olennaisesti rikottu, ettei toisilta sopimukseen sidotuilta kohtuudella voida vaatia sopimussuhteen jatkamista. ”Kohtuudella” on tulkinnanvarainen käsite, minkä vuoksi tällainen purkuseuraamus edellyttää vakavaa pohdintaa ja punnintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]