Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan työtaistelutoimenpiteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimuskausi takaa työrauhavelvollisuuden ensinnäkin työntekijäpuolella, mutta myös työnantajaa koskee työehtosopimuksiin sisältyvä työrauhavelvollisuus. Toisaalta myös työnantaja voi ryhtyä työtaistelutoimenpiteisiin, joista keskeisin on työsulku, eli työnteon ja palkanmaksun keskeyttäminen. Työsulku estää tietyn alan ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä pääsemästä työpaikalleen. Työsulkua käytetään kuitenkin huomattavan harvoin, eikä siihen juuri turvauduta varsinkaan työehtosopimuksen voimassa ollessa.

 

Työtaistelutoimenpide

Työtaistelutoimenpiteellä tarkoitetaan työntekijä- tai työnantajapuolen toimenpidettä, jolla pyritään vastapuolen taikka mahdollisesti myös muun tahon painostamiseen. Työtaistelutoimenpiteeksi luettavuudella on kolme edellytystä;

1) Joukkoluonne

2) Painostustarkoitus

3) Tehokkuus

Joukkoluonne toteutuu, jos kyse on yhteiseen päätökseen perustuvasta toimenpiteestä. Työnantajapuolen näkökulmasta asiaa on arvioitu sen perusteella, kohdistuuko työtaistelutoimenpide vain yksittäiseen työntekijään vai koko ryhmään työntekijöitä.

Painostustarkoitus edellyttää työtaistelulla olevan jokin tietty kohde, johon sillä pyritään. 

Tehokkuus puolestaan edellyttää, että kyseessä on oltava todellakin jokin toimenpide. Pelkkä uhkaus harvoin riittää työtaistelutoimenpiteeksi, ellei se ole todettu vakavasti otettavaksi.

 

Keskeisimmät työnantajan työtaistelutoimenpiteet

Keskeisintä siis työnantajan työtaistelutoimenpiteissä on se, että niihin liittyy tietty painostustarkoitus, jolloin pelkkää keskustelua työsuhteista ei voitane pitää työtaistelutoimenpiteenä. Työnantajan työtaistelutoimenpiteet voivat kuitenkin olla monenlaisia, sillä mahdollista on esimerkiksi se, että työnantaja antaa työstäpoistumismääräyksen tai tiedotteen työtaistelutoimenpiteenä. Lisäksi työnantajan työtaistelutoimenpiteenä voidaan pitää esimerkiksi työnantajan suorittamia irtisanomisia tai työnjohtomääräyksiä. Työnantaja voi suorittaa työtaistelutoimenpiteitä myös keskeyttämällä työntekijöiden työt esimerkiksi työpaikan sulkemisen avulla tai keskeyttämällä tuotannon. Työnantajapuolen työtaistelutoimet liittyvätkin usein työnjohdollisiin ratkaisuihin, joihin sinänsä voi olla lain mukainen peruste.

Työnantajan työtaistelun ilmenemismuotona voi siis olla lähtökohtaisesti työnantajan toimivaltuuksiin normaalisti kuuluva toimenpide. Tämä toimenpide voidaan kuitenkin katsoa työtaistelutoimenpiteeksi, jos työntekijäpuoli perustellusti kokee tai tulkitsee sen painostukseksi ja työnantajan on tullut käsittää tämä. 

Jos työnantajalla on toimenpiteeseen muut asialliset syyt, kuin vastapuolen taivuttaminen tai painostaminen, ei ole kyse työtaistelutoimenpiteestä. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Työtaistelutoimenpiteellä on yllä luetellut kolme edellytystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]