Minilex - Lakipuhelin

Noudatettava työehtosopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus on työntekijäyhdistyksen ja työnantajayhdistyksen tai työntekijäyhdistyksen ja työnantajan välinen sopimus, jolla sovitaan työntekijöiden työnteon ehdoista. Työehtosopimuksella onkin yleensä merkittävä vaikutus työsuhteen ehtojen muodostumisessa. Usein työehtosopimuksessa on paljon määräyksiä sellaisista asioista, joista ei ole säädetty laissa. Tällaisia ovat mm. sairausajan palkka ja lomarahan määrä. Työnantajan velvollisuus noudattaa työehtosopimusta voi perustua joko työehtosopimuslakiin tai työsopimuslakiin.

Velvollisuus noudattaa työehtosopimusta syntyy aina työnantajan aseman ja toimialan mukaan. Työnantaja on velvollinen noudattamaan työehtosopimusta, jos hän kuuluu jäsenenä työnantajayhdistykseen, joka on solminut työntekijäyhdistyksen kanssa työehtosopimuksen siitä työstä, jota kyseinen työnantaja teettää. Voi olla myös mahdollista, että työnantaja tulee sidotuksi työehtosopimukseen solmimalla sopimuksen itse työntekijäyhdistyksen kanssa. Tällöin kyse on normaalisitovasta työehtosopimuksesta, joka pääsääntöisesti saa etusijan seuraavaksi kuvailtuun yleissitovaan työehtosopimukseen nähden.

Vaikka työantaja ei olisi velvollinen noudattamaan järjestäytymisensä perusteella työehtosopimusta, hän voi tulla sidotuksi yleissitovaan työehtosopimukseen. Tämä perustuu työsopimuslain määräykseen, jonka mukaan jokaisella työnantajalla on velvollisuus noudattaa kyseisellä alalla yleissitovaksi vahvistetun työehtosopimuksen määräyksiä. Jos työsopimuksen ehto on ristiriidassa yleissitovan työehtosopimuksen vastaavan määräyksen kanssa, on se mitätön. Työehtosopimuksessa sovitut palkat ja muut edut ovat vähimmäisehtoja, joita ei saa alittaa.

Yrityksessä voidaan joutua noudattamaan myös useampaa kuin yhtä työehtosopimusta. Tämä on varsin tavallista esimerkiksi niin kutsutuissa monialayrityksissä. Työantaja voi joutua noudattamaan useampia työehtosopimuksia myös tapauksessa, jossa hän teettää pääasiallisesta toimialastaan selvästi poikkeavaa työtä, jota ei voida pitää ainoastaan epäitsenäisenä apu- tai sivutoimintana.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Suurin osa työnantajista Suomessa on järjestäytyneitä, joten ne noudattavat normaalisitovaa työehtosopimusta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]