Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimus ja paikallinen sopiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jotkut työehtosopimukset mahdollistavat työehdoista sopimisen paikallisella tasolla. Paikallinen sopiminen tunnetaan myös joissakin yhteyksissä käsitteellä työpaikkakohtainen sopiminen. Erityisesti valtakunnalliset ja laajalle ulottuvat työehtosopimukset mahdollistavat eräistä tietyistä työehdoista toisin sopimisen paikallisesti. Mikäli paikallista sopimista tulkitaan laajemmin, voidaan sillä tarkoittaa myös yritystasoista tai työntekijäkohtaista sopimista työehdoista, minkä mahdollistava valtuutus perustuu johonkin muuhun kuin työehtosopimuksen antamaan valtuutukseen. Tärkein syy paikallisen sopimisen hyödyntämiseen on joustavuuden tuominen liittotasoa alemmalle portaalle.

Työsuhteen ehdoista voidaan neuvotella paikallisella tasolla, mikäli laki ja valtakunnalliset työehtosopimukset sen sallivat. Mikäli paikallinen sopiminen on mahdollistettu esimerkiksi valtakunnallisessa työehtosopimuksessa, mutta asiasta ei kuitenkaan sovita paikallisesti, noudatetaan valtakunnallisessa työehtosopimuksessa olevaa määräystä. Työehtosopimuksessa voidaan siis esimerkiksi sallia, kelpuuttaa tai edellyttää paikallista sopimista jonkin asian osalta. Mikäli työehtosopimuksessa nimenomaan edellytetään paikallista sopimista, työnantaja ei voi määrätä asiasta yksipuolisesti.  Paikalliseen sopimukseen voidaan kehottaa esimerkiksi "on pyrittävä sopimaan"-lausekkeella. Kelpuuttava lauseke voi olla esimerkiksi "paikallisesti voidaan sopia". Paikalliseen sopimukseen velvoittaminen taas voi tapahtua "jostakin työsuhteen ehdosta päättäminen on asetettu paikallisten osapuolten tehtäväksi"-lausekkeella. 

Sopimusneuvotteluissa osapuolina paikallisella tasolla ovat työntekijöiden edustajana yleensä luottamusmies ja vastapuolena työnantajan edustaja. Ennen kuin sopimus allekirjoitetaan, luottamusmiehen on lähetettävä paikallinen sopimus nähtäväksi omaan liittoonsa. Työntekijöiden edustaja eli tavanomaisesti luottamusmies, tarvitsee muissa kuin työsuhteen ehtoihin liittyvissä asioissa erillisen valtuutuksen asianosaisilta. Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset saattavat tietyissä tilanteissa edellyttää paikallisen sopimuksen tekemistä kirjallisesti, mutta joissakin tilanteissa on myös mahdollista sopia tehdäänkö sopimus suullisesti vai kirjallisesti. 

Merkittävimmin paikallista sopimista hyödynnetään työaikaa koskevista asioista sopiessa. Paikallinen sopiminen mahdollistaa työaikojen sovittamisen tarkoituksenmukaisesti työalan tai jopa yrityksen tarpeisiin ja tuo joustavuutta työvoiman käyttämiseen esimerkiksi kiireaikoina. Joustavat työaikakäytännöt hyödyttävät myös työntekijöitä työajan sekä loma-aikojen yhteensovittamisessa. Työaikalaki mahdollistaa jo itsessään työajoista paikallisen sopimisen työaikalain määräyksiä noudattaen.

Myös palkkaeduista on mahdollista sopia paikallisella tasolla. Toisaalta paikallinen sopiminen mahdollistaa taloudellisesti vaikeina aikoina myös säästötoimenpiteiden toteuttamisen mukauttamalla henkilöstömenoja, hyödyntämällä lomautuksia ja sopimalla asioista tarkemmin yt-neuvotteluissa.

Paikallinen sopiminen palvelee siten työntekijöiden etuja ja työnantajan tarpeita ja lisää tarvittavaa joustoa työelämään. Paikallinen sopiminen mahdollistaa esimerkiksi sopimukset pidemmistä työvuoroista tai työehtosopimusta korkeammista vuoronvaihtorahoista. Laajalti ajateltuna paikallinen sopiminen kattaa kaiken toiminnan työpaikoilla, jolla voidaan pyrkiä lisäämään työntekijöiden ja työnantajan välistä yhteisymmärrystä. 

Paikallinen sopimus voidaan tehdä määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on irtisanomisaika tai jos siitä ei ole erikseen sovittu, irtisanomisaika tulee tavanomaisesti suoraan työehtosopimuksesta. Varsinainen paikallinen sopimus on molempia osapuolia sitova oikeustoimi.

Paikallinen sopiminen on yleistynyt ja sen käyttöala laajentunut, joka asettaa neuvottelujen osapuolille kasvavia osaamisvaatimuksia. Tämä on haaste myös ammattiyhdistysliikkeelle, sillä se edellyttää luottamusmiesjärjestelmän kehittämistä. 

Mikäli paikallinen sopiminen herättää kysymyksiä tai paikallisen sopimisen mahdollisuudet kiinnostavat, kannattaa perehtyä ensinnäkin kyseessä olevan työehtosopimukseen ja siihen, löytyykö kyseisestä sopimuksesta paikallisen sopimisen valtuuttavia säännöksiä. Lisätietoja saatte myös soittamalla ja tiedustelemalla asiaa lakipuhelimestamme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Paikallisen sopimisen pohjimmainen tarkoitus on tuoda lisää joustoa työelämään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]