Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimus ja työmarkkinajärjestöt

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työmarkkinajärjestöt ovat työnantajien ja työntekijöiden etujärjestöjä, jotka on perustettu ajamaan jäseniensä etuja työelämässä. Toimintansa ohella työmarkkinajärjestöt osallistuvat työehtosopimusten laatimiseen. Käytännössä työehtosopimuksella on merkittävä vaikutus siinä, millaiseksi yksittäisen työsuhteen ehdot määräytyvät. Lisäksi työmarkkinajärjestöt antavat asiantuntijalausuntoja lainsäädännön valmistelu- ja päätöksentekovaiheessa. 

Työmarkkinajärjestöt

Työnantajapuolen keskusjärjestö on yksityispuolella Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry.  Julkista sektoria edustavat Valtion työmarkkinalaitos, Kunnallinen työmarkkinalaitos ja Kirkon työmarkkinalaitos. Työntekijäpuolen järjestöjä ovat Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry ja Korkeakoulutettujen keskusjärjestö AKAVA ry, joilla kaikilla on jäseninään useita liittoja. Lisäksi liitoilla voi olla vielä erillisiä paikallisyhdistyksiä.

Keskusjärjestöjen tehtävät

Keskusjärjestöillä tarkoitetaan eri alojen ammattiliittojen tai työnantajaliittojen muodostamia yhteenliittymiä taikka saman alan yhdistysten muodostamaa elintä. Keskusjärjestöt osallistuvat muiden toimijoiden kanssa tulopoliittisten kokonaisratkaisujen solmimiseen. Tupoa tehtäessä ei tehdä työehtosopimuksia, mutta silloin asetetaan suuntaviivat tuleville työehtosopimuksille. Keskusjärjestöt voivat keskenään tehdä myös keskitetyn työmarkkinaratkaisun, jolla voidaan asettaa suuntalinjoja liittojen solmimille työehtosopimuksille. Keskusjärjestöt solmivat keskitettyjen ratkaisujen lisäksi keskenään yleissopimuksia. Yleissopimuksilla voidaan sopia yleisluontoisista työsuhteen ehdoista, kuten esimerkiksi yhteistoimintaan liittyvistä asioista ja ne on yleensä tarkoitettu pitkäaikaisiksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]