Minilex - Lakipuhelin

Vastapuolen oikeudenkäyntikulut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäynteihin liittyvistä kuluista keskeiset säännökset löytyvät oikeudenkäymiskaaresta sekä oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetusta laista.  Oikeudenkäyntikulut käsittävät tarpeelliset sekä kohtuulliset oikeudenkäynnistä johtuvat kulut. Suomessa sekä muissa Euroopan maissa hävinnyt osapuoli pääsääntöisesti vastaa vastapuolen oikeudenkäyntikuluista omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi. Erityisen syyn nojalla asianosainen voidaan velvoittaa korvaamaan osaksi tai kokonaan vastapuolensa oikeudenkäyntikulut. On tilanteita, joissa vastapuoli maksaa omat oikeudenkäyntikulunsa ja puolestaan myös sellaisia tilanteita, joissa toisen osapuolen korvattavaksi tulevat myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut. 

Kohtuulliset tarpeellisista toimista johtuvat oikeudenkäyntikulut ja korvattavat tarpeelliset kulut

Oikeudenkäymiskaaren mukaan asianosainen, joka häviää jutun, on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, jollei muussa laissa säädetä toisin. Korvattaviin oikeudenkäyntikuluihin kuuluvat oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta aiheutuneet kustannukset. Korvausta suoritetaan myös oikeudenkäynnin asianosaiselle aiheuttamasta työstä ja oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvästä menetyksestä. 

Oikeudenkäymiskaaren mukaan kulujen korvauksen tulee myös täysimääräisesti vastata oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta aiheutuneita kustannuksia, kun nämä kulut ovat kohtuuden mukaan olleet aiheellisia asianosaisen oikeuden valvomiseksi. Korvausta tulee suorittaa myös oikeudenkäynnin asianosaiselle aiheuttamasta työstä ja ajanhukasta. Oikeudenkäynnin valmisteluun luetaan myös sellaisen riitakysymyksen sopimiseksi pidetty neuvottelu, jolla on välitön merkitys asianosaisen vaatimukselle.

Avustajan kulut 

Avustajan kulut ovat merkittävin osa oikeudenkäyntikuluja. Avustajan kulut käsittävät esimerkiksi asianajajan palkkion. 

Muutamia poikkeuksia 

Oikeudenkäymiskaaren mukaan asiassa, jossa sovinto ei ole sallittu, asianosaiset vastaavat itse oikeudenkäyntikuluistaan, jollei ole erityistä syytä velvoittaa asianosaista korvaamaan osaksi tai kokonaan vastapuolensa oikeudenkäyntikulut. Tämänkaltaisessa kuittaamisperiaatteessa on kyse siitä, että joskus asian luonne, asianosaisasetelma tai asian edellyttämä viranomaismyötävaikutus johtaa tilanteeseen, jossa ei ole perusteltua puhua asian voittamisesta tai häviämisestä normaaliin tapaan. 

Vastapuolen oikeudenkäyntikuluihin eivät sisälly sellaiset kulut, jotka toinen osapuoli on viivyttämällä saanut perusteettomasti aikaan. 

Rikosasioissa vastapuoli korvaa oikeudenkäyntikuluja asianomistajalle ja mahdollisesti myös valtiolle. 

Valtion varoista on mahdollista saada oikeusapua, joka mahdollistaa omista oikeudenkäyntikuluista vapautumisen. Myönnetty oikeusapu ei kuitenkaan korvaa lainkaan vastapuolelle mahdollisesti maksettaviksi tuomittavia oikeudenkäyntikuluja. Oikeusapua saanut jutun häviäjä on normaalisti vastuussa vastapuolen oikeudenkäyntikuluista. 

Yhdysvalloissa common law -oikeusjärjestelmässä ei tunneta ilmiötä, missä hävinnyt olisi vastuussa vastapuolen oikeudenkäyntikuluista, vaan osapuolet korvaavat omat osuutensa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Oikeudenkäyntikuluissa avustajan palkkiot käsittävät suuren osan. 

Varoitukset

- Hävinnyt osapuoli on pääsääntöisesti vastuussa vastapuolen oikeudenkäyntikuluista.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]