- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Asianomistaja, joka on perättömällä ilmiannolla tai muulla tavoin tahallaan aiheuttanut syytteen nostamisen, voidaan velvoittaa korvaamaan valtiolle aiheutuneet kustannukset kokonaan tai osittain. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi todistelusta tai oikeuslääkeopillisesta tutkimuksesta aiheutuneet kustannukset niiden ollessa tarpeen asian selvittämiseksi.
Korvausvelvollisuus voidaan määrätä asianomistajalle, joko siinä oikeudenkäynnissä, jossa hänen aiheuttamansa syyte on hylätty tai myöhemmin häntä vastaan nostetussa erillisessä rikosasiassa. Asianomistajaa on kuitenkin yleisen kuulemisperiaatteen mukaisesti kuultava ennen korvauksen määräämistä koskevaa päätöstä.
Tällaisen korvausvelvollisuuden syntyminen ei välttämättä edellytä asianomistajan syyllistymistä rangaistavaan tekoon. Korvausvelvollisuus voi siten syntyä ilman syyllistymistä rikokseen tai muuhun rangaistavaan menettelyyn. Merkitystä korvausvelvollisuuden kannalta ei ole myöskään sillä, onko syyttäjä ajanut asianomistajan vaatimuksia vai onko hän tehnyt sen itse. Asianomistaja ei siten vapaudu korvausvastuustaan sillä perusteella, ettei syyttäjä ole riittävän huolellisesti tutkinut syytteen nostamisen edellytyksiä. Asianomistajan vastuu ei siten ole riippuvainen syyttäjän päätöksistä, vaan hänen omasta toiminnastaan.
Asianomistajan korvausvelvollisuuden perusteena ja edellytyksenä on siis asianomistajan tahallinen menettely syytteen aikaansaamiseksi. Tällöin arvioitava on asianomistajan tahallisuus. Kyseessä tulee olla siis perätön ilmianto tai muu siihen verrattava menettely syytteen aikaansaamiseksi. Väärään ilmiantoon ei kuitenkaan syyllisty henkilö, jolla on ollut perusteltu syy syytteen nostamiseen, vaikka kävisikin ilmi, etteivät rangaistavuuden edellytykset täyty.
Se tuomioistuin, jossa kyseinen rikosasia on vireillä, voi tutkia sen yhteydessä nostetun syytteen väärästä tai perättömästä ja todisteettomasta ilmiannosta. Tätä koskevassa rikosasiassa asianomistaja eli se, joka vastaan väärä ilmianto tai muu vastaava on tehty, on oikeutettu saamaan korvauksen ilmiantajan aiheuttamasta vahingosta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.