Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut verotuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta hallintotuomioistuimissa säädetään laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa. Lain säännöksiä sovelletaan myös veroprosessissa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen. Jos verovelvollinen tekee oikaisuvaatimuksen verotuksen oikaisulautakunnalle, eivät tästä aiheutuneet kulut tule korvattavaksi. Vain itse valitusvaiheessa syntyneitä kuluja voidaan korvata.

Asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikuluja kokonaan tai osittain, jos asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen voidaan pitää kohtuuttomana, että tämä joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulut vahinkonaan. Asianosaista koskevia säännöksiä voidaan soveltaa myös päätöksen tehneeseen viranomaiseen. Kuitenkin harkittaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta on otettava huomioon, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä. Yksityistä asianosaista ei myöskään voida velvoittaa korvaamaan julkisen asianosaisen oikeudenkäyntikuluja, ellei hän ole esittänyt ilmeisen perusteetonta vaatimusta.

Päätöksen tehnyt hallintoviranomainen voidaan siis määrätä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja. Silloin, kun harkitaan julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta, kiinnitetään erityistä huomiota siihen, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen tekemästä virheestä. Viranomainen on voinut esimerkiksi laiminlyödä selvittämisvelvollisuutensa. Vaikka yksityinen asianosainen voittaisi oikeudenkäynnissä, ei hän välttämättä ole oikeutettu saamaan korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.

Yksityistä asianosaista ei saa velvoittaa korvaamaan julkisen asianosaisen oikeudenkäyntikuluja, ellei tämä ole esittänyt ilmeisen perusteetonta vaatimusta. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa yksityinen asianosainen on jo saanut asiaansa perustellun päätöksen, josta käy ilmi, että hänen vaatimuksensa on lainvastainen. Yksityinen asianosainen voidaan siis määrätä korvaamaan julkisen asianosaisen oikeudenkäyntikuluja vain poikkeuksellisissa tilanteissa.

Korvausvelvollisuuden perusteena on asiassa annettu ratkaisu. Hävinnyt osapuoli voidaan velvoittaa korvaamaan vastapuolensa oikeudenkäyntikulut. Asiaan annetun ratkaisun lisäksi voidaan ottaa huomioon myös muita asioita, esimerkiksi oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asian merkittävyys, oikeudenkäyntikulujen määrä sekä osapuolen maksukyky. Tavoitteena on arvioida onko kohtuutonta, että vastapuoli joutuu maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa. Se, että häviää jutun oikeudessa, ei suoraan velvoita oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen.

Oikeudenkäynnissä korvattavaksi voivat tulla osapuolten tarpeellisista toimista johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Kuluina voidaan korvata ainoastaan verovelvollisen omasta toiminnasta erilliset kustannukset. Verovelvollisen omasta työstä koituvia kustannuksia ei korvata. Kuluja vaadittaessa niistä tulee esittää luotettava selvitys, käytännössä aiheutuneista kuluista johtuneet laskut tulee esittää. Jos kuluja ei pystytä luotettavasti selvittämään, tuomioistuin arvioi kulujen määrän.

Oikeudenkäyntikulut voidaan tuomita vastapuolen korvattavaksi vain, jos tästä esitetään nimenomainen vaatimus. Oikeudenkäyntikuluja tulee vaatia jokaisessa oikeusasteessa erikseen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]