Minilex - Lakipuhelin

Vastapuolen oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtana oikeudenkäyntikulujen korvaamisessa on, että oikeusjutun hävinnyt osapuoli korvaa vastapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan. Tästä lähtökohdasta on joitakin poikkeuksia. Oikeudenkäyntikuluilla tarkoitetaan oikeudenkäynnistä johtuvia tarpeellisia ja kohtuullisia kuluja. Oikeudenkäynnin suurimmat kustannukset syntyvät yleensä oikeudellisen avustajan, kuten asianajajan palkkioista, jotka hävinnyt vastapuoli voi joutua korvaamaan. Samoin korvattavaksi voi tulla myös muita oikeudenkäyntiin välittömästi liittyviä kustannuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi ansionmenetykset ja matkakulut. Oikeudenkäyntikulujen korvaamista mahdollisine korkoineen on vaadittava tuomioistuimessa.

Eräissä riita-asioissa pääsääntönä on, että osapuolet vastaavat omista oikeudenkäyntikuluistaan. Näitä ovat asiat, joissa sovinto ei ole sallittu. Niissä on tietty viranomaispainotteisuus, ja ratkaisun asiaan voi antaa vain tuomioistuin. Nämä asiat poikkeavat tavallisista riita-asioista luonteeltaan, sillä niissä ei usein katsota olevan samalla tavalla voittajaa tai häviäjää. Sen vuoksi ei ole katsottu perustelluksi, että vastapuoli joutuisi korvaamaan kustannukset.

On mahdollista, että oikeudenkäynnissä ei ole varsinaista voittajaa ja häviäjää, vaan molemmat osapuolet ovat voittaneet ja hävinneet osan vaatimuksistaan. Tällöin pääsääntönä on, että osapuolet vastaavat omista kuluistaan. Jos enimmäkseen voittanut osapuoli on hävinnyt vaatimuksen, jolla on vain vähäinen merkitys, hän saa kuitenkin täyden korvauksen.

Oikeudenkäynti voi olla tarpeeton tai osapuoli voi menettelyllään haitata oikeudenkäynnin kulkua, esimerkiksi aiheuttaa viivästystä. Osapuoli voi myös täysin perusteettomilla väitteillä aiheuttaa vastapuolelle kustannuksia. Tällaiset aiheettomat ja ylimääräiset kustannukset tulevat yleensä sen vastattavaksi, joka ne on aiheuttanut, vaikka osapuoli muuten voittaisi oikeusjutun.

Oikeudellisesti hyvin epäselvissä asioissa voidaan poiketa siitä pääsäännöstä, että hävinnyt osapuoli korvaa oikeudenkäyntikulut. Tällöin katsotaan, että oikeudenkäyntiin on ollut perusteltu syy, vaikka se on hävitty. Tällöin on kuitenkin laissa oltava selvä aukko tai asia on muuten oikeudellisesti uusi ja vaikeasti ratkaistava.

Oikeudenkäyntikulujen korvaamisen kohtuullistaminen on mahdollista.  Tällöin voidaan ottaa huomioon oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asianosaisten asema ja asian merkitys kokonaisuutena arvioiden. Hävinneen osapuolen vähävaraisuus ei  ainakaan yksinään ole seikka, jonka perusteella oikeudenkäyntikuluja kohtuullistettaisiin.

Summaarisissa eli riidattomissa asioissa pääsääntönä on, että vastapuoli maksaa oikeudenkäyntikulut. Tuomioistuimen tulee viran puolesta arvioida kohtuulliseksi katsomansa korvaukset ottaen huomioon haastehakemuksen edellyttämä tarpeellisen työn määrä, saatavan suuruus ja välttämättömät kulut.

Rikosasioissa oikeudenkäyntikuluja arvioidaan hieman eri tavalla kuin riita-asioissa, ellei kyse ole asiasta, jota ajaa yksin asianomistaja. Syylliseksi todettu suorittaa lähtökohtaisesti oikeudenkäyntikulujen korvauksia asianomistajalle ja vaadittaessa valtiolle. Rikosasiassa yleensä syyttäjä on toisena osapuolena ja asianomistaja voi yhtyä syyttäjän vaatimuksiin. Asianomistaja korvaa syytetylle kustannukset vain silloin, kun hänen omista toimenpiteistään johtuneet vaatimukset hylätään. Syytteen tullessa hylätyksi syytetyllä on oikeus korvaukseen valtion varoista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]