Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut summaarisessa asiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Summaarisilla asioilla tarkoitetaan erilaisia riidattomiin vaatimuksiin perustuvia asioita, jotka voidaan käsitellä tuomioistuimessa tavanomaista suppeammassa menettelyssä. Summaarisessa käsittelyssä asiat ratkaistaan jo valmisteluvaiheessa kirjallisesti käräjäoikeuden kansliassa, mikäli vastaaja ei vastusta esitettyjä vaatimuksia ja summaarisen menettelyn käyttöä. Tavallisimpia summaarisia asioita ovat erilaiset riidattomat velkomusasiat ja häädöt. Summaarisen menettelyn tuloksena on useimmiten yksipuolinen tuomio, joka toimii muun muassa ulosottoperusteena. Suppeampi menettely on tavallista riita-asian oikeudenkäyntiä huomattavasti nopeampi ja vähemmän työtä vaativa, joten myös siitä aiheutuvat oikeudenkäyntikulut ovat merkittävästi matalammat. Nämä alhaisemmat kulut tuomitaan kuitenkin vastaajan maksettavaksi, mikäli niitä on vaadittu ja ne arvioidaan sopiviksi.

Korvattavia oikeudenkäyntikuluja ovat muun muassa asian tuomioistuimessa ajamisesta, asianosaisten työstä sekä asiamiehen tai avustajan palkkioista aiheutuneet kustannukset. Oikeudenkäyntikuluja voikin laskea myös se, että osapuolet eivät välttämättä käytä avustajia tai tee juurikaan työtä tuomioistuinkäsittelyn eteen erimielisyyden puutteen ja menettelyn helppouden vuoksi. Samoin korvattavia ovat oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvät menetykset kuten ansiomenetykset, joita asianosaisille ei summaarisessa asiassa käytännössä aiheudu, sillä varsinaista istuntoa ei järjestetä. Oikeudenkäyntikulujen tulisi siis pääsääntöisesti jäädä melko pieniksi. Tuomioistuimen tuleekin summaarisessa menettelyssä viran puolesta arvioida vastaajan maksettavaksi tuomittavien oikeudenkäyntikulujen määrä ottaen huomioon haastehakemuksen edellyttämä tarpeellinen työ, vaaditun riidattoman saatavan suuruus ja välttämättömät kulut. Oikeusministeriö antaa asetuksella tarkempia määräyksiä summaaristen asioiden oikeudenkäyntikulujen määrien perusteista.

Summaarisessa menettelyssä vastaajan, eli niin sanotusti jutun hävinneen osapuolen, maksettavaksi tuomittavat oikeudenkäyntikulut ovat siis yleensä laajamittaista oikeudenkäyntiä selkeästi pienemmät. Tämä onkin vastaajan kannalta edullista, mikäli vaatimus todella on riidaton, sillä näin hän välttää turhia, vain ulosottoperusteen saamista varten käytävästä oikeudenkäynnistä aiheutuvia kuluja. Riskeinä vastaajan kannalta ovat kuitenkin oikeudenmenetykset siitä johtuen, ettei hän ryhdy vastustamaan mahdollisesti perättömiäkään vaatimuksia oikeudenkäyntikulujen nousun pelossa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]