Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut ja toimeentulotuki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulut ovat kustannuksia, jotka syntyvät oikeudenkäynnistä ja jotka tulevat asianosaisten maksettavaksi. Ensi kädessä oikeudenkäynnin asianosainen maksaa itse hänelle syntyneet oikeudenkäyntikulut. Oikeusapu on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole taloudellisia edellytyksiä maksaa oikeudenkäyntikuluja. Koska oikeudenkäyntikulut ovat menoja, jotka korvataan toimeentulolain mukaan muulla perusteella kuin toimeentulotuella, eivät ne ole toimeentulotukeen oikeuttavia menoja. Oikeusavun turvin henkilö voidaan vapauttaa osittain tai kokonaan suorittamasta oikeudenkäyntikuluja.

Oikeudenkäyntikulujen korvaussäännökset määräävät, kenelle kulut jäävät maksettavaksi. Esimerkiksi riita-asiassa hävinnyt osapuoli korvaa kaikki vastapuolen tarpeellisista toimenpiteistä johtuneet kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, jollei muuta ole säädetty. Jutun voittajaosapuoli saa siis hävinneeltä korvauksen oikeudenkäyntikuluistaan. Jos juttu päätyy tasapeliksi, kumpikin maksaa omat kulunsa. Erilaisia kuluja ovat oikeudenkäynnin valmistelusta, asian ajamisesta tuomioistuimessa sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta syntyvät kustannukset. Asianosaisille oikeudenkäynnin aiheuttamasta työstä ja niihin liittyvästä menetyksestä suoritetaan myös korvausta. Jos on kohtuutonta, että asianosainen velvoitetaan korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut, tuomioistuin voi alentaa asianosaisen maksettavaksi tulevien oikeudenkäyntikulujen määrää. Kohtuuttomuuden kokonaisharkintaan vaikuttavat oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asian merkitys ja asianosaisten asema, eli esimerkiksi asianosaisen varattomuus ja toimeentulotuen varassa oleminen.

Oikeudenkäyntikulut ovat kuluja, jotka eivät tavallisesti kuulu toimeentulotuella tuettavien kulujen piiriin. Toimeentulotuen perusosaan kuuluvat ravinto-, vaate-, ja terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteenkäytöstä, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta sekä harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot. Lisäksi muita perusmenoja ovat asumismenot, sähkö- ja kotivakuutusmaksut, muut terveydenhuoltomenot, lasten päivähoitomenot ja muut vastaavat menot. Täydentävää toimeentulotukea voi saada erityismenoihin, joita ovat muut kuin edellä mainitut tai henkilön tai perheen erityisistä tarpeista johtuvat toimeentulon turvaamiseksi tarpeelliseksi harkitut menot tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseen tarpeelliset menot. Erityisiä tarpeita voivat olla pitkäaikaisesta toimeentulotuen saamisesta tai vaikeasta sairaudesta johtuvat tai lasten harrastustoimintaan liittyvät erityiset tarpeet. Toimeentulotukea ei ole yleensä mahdollista saada oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen, sillä toimeentulotukea myönnetään viimesijaisena tukena turvaamaan henkilön tai perheen toimeentulo. Menoja, kuten oikeudenkäyntikuluja, ei oteta huomioon toimeentulotukeen oikeuttavina, jos ne korvataan tai niitä koskeva etuus saadaan muulla perusteella. Oikeudenkäyntikuluihin on mahdollisuus saada oikeusapua, joka on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät taloudellisen asemansa vuoksi kykene suorittamaan oikeudellisen asian hoitamisen vaatimia menoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]