Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikuluja ovat kaikki asianosaisten kohtuulliset sekä tarpeellisista toimenpiteistä syntyvät kulut. Pääsääntöisesti oikeudenkäyntikulujen korvaaminen jää hävinneen osapuolen vastuulle. Oikeudenkäyntikuluja ovat esimerkiksi oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian käsittelystä oikeudenkäynnissä syntyvät kulut sekä esimerkiksi mahdollisen avustajan tai asiamiehen työstä syntyvät kulut.

Lähtökohtaisesti asian hävinnyt asianosainen on velvollinen korvaamaan asian voittaneen asianosaisen oikeudenkäyntikulut. Asian häviäminen ei kuitenkaan aina johda vastapuolen kulujen korvaamiseen. Esimerkiksi valittaja joutuu vain poikkeuksellisesti maksamaan vastapuolena olleen julkisyhteisön kulut. Toisaalta valittaja ei saa aina kulujaan täysin korvatuksi, vaikka vastapuolena olisi viranomainen.

Oikeudenkäyntikulujen kohtuullisuutta on myös syytä arvioida oikeudenkäyntiin johtaneiden seikkojen, asianosaisten aseman sekä asian merkityksen kannalta kokonaisuudessaan. Jos seikat huomioon ottaen olisi ilmeisen kohtuutonta vaatia hävinnyttä asianosaista vastaamaan kaikista oikeudenkäyntikuluista, tuomioistuin voi kohtuullistaa eli alentaa oikeudenkäyntikulujen määrää.

Jos useampi asianosainen on vastuussa oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta, tällöin he ovat lähtökohtaisesti yhteisvastuullisesti vastuussa niiden korvaamisesta. Yhteisvastuullisten korvausvelvollisten niin vaatiessa, tuomioistuimen on määrättävä kulujen jakautumisesta heidän välillään.

Jos asiassa päädytään sovintoon eli asianosaiset sopivat riita-asiansa jossa sovinto on sallittu, lähtökohtaisesti sovinto käsittää itse asian lisäksi sovinnon oikeudenkäyntikuluista. Pääsääntönä on se, että sovinnossa molemmat asianosaiset vastaavat omista oikeudenkäyntikuluistaan, mutta osapuolet voivat myös sopia kulujen jakaantumisesta. Toisaalta asianosaiset voivat saattaa kysymyksen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta tuomioistuimen ratkaistavaksi, mikäli he eivät pääse oikeudenkäyntikulujen osalta yhteisymmärrykseen. Tällöin tuomioistuimen on harkittava asiaa kohtuusarvioinnin sekä muiden seikkojen kautta.

Oikeudenkäyntikulujen korvausvaatimus sekä siihen asti syntyneiden kulujen määrä tulisi ilmoittaa jo kantajan haastehakemuksessa tai vastaajan vastauksessa eli vastineessa. Asianosaisen on ilmoitettava, sisältyykö korvausvaatimukseen esimerkiksi arvonlisäveroa ja arvonlisäveron perusteet tulee eritellä. Lopullinen kulujen kokonaismäärä voidaan ilmoittaa myöhemmin. Oikeudenkäynnissä voidaan ilmoittaa lopulliselle vaatimukselle erillinen määräaika.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]