Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulujen periminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella on oikeus saattaa asiansa tuomioistuimen ratkaistavaksi ja käyttää apunaan avustajaa. Kaikilla tulee olla riita-asian osapuolena oikeus samanlaiseen oikeusturvaan, niin varattomilla kuin maksukykyisilläkin kansalaisilla. Samanlainen oikeusturva koskee myös oikeutta muutoksenhakuun. Se, että vastapuolelle tuomitun kulukorvauksen periminen oikeudenkäynnin jälkeen saattaa olla muutoksenhakijan varattomuuden takia ongelmallista tai jopa mahdotonta, ei saa vaikuttaa muutoksenhakijan avustajan velvollisuuteen valvoa oman päämiehensä etua asiassa.

Oikeudenkäyntikuluihin sisältyvät tuomioistuinten perimät oikeudenkäyntimaksut. Ne peritään korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä tuomioistuimissa. Tuomioistuinmaksu peritään myös silloin, mikäli kanne, valitus tai hakemus peruutetaan. Tietyt asiat käsitellään kuitenkin maksutta, kuten virallisen syyttäjän ajamat rikosasiat ensimmäisessä tuomioistuinasteessa. Asian vireille panija on velvollinen maksamaan oikeudenkäyntimaksun ja se peritään suoritteen valmistumisen jälkeen, useimmiten laskulla.

Valtion varoista maksetut todistelusta tai muusta toimenpiteestä aiheutuneet kustannuksen peritään takaisin valtiolle asianosaiselta, joka häviää asian. Hävinnyt osapuoli on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, ellei asiaan sovellu jokin muu lain säännös. Tuomioistuin voi määrätä, että valtion varoista maksettu kustannus jää kokonaan tai osaksi valtion vahingoksi. Valtion varoista on voitu maksaa esimerkiksi todistelusta tai muusta toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset. Rikosasioissa toimitaan saman periaatteen mukaan ja korvauksen periminen voidaan kohtuullisuus syistä alentaa tai jättää kokonaan tuomitsematta esimerkiksi rikoksen laadun tai henkilökohtaisten ja taloudellisten olojen vuoksi.

Oikeusavun saaneen avustajalle sekä rikosasioissa puolustajalle ja avustajalle valtion varoista maksettavista kuluista ja niiden takaisin perimisestä on omat säännöksensä. Korvaus voidaan periä oikeusavun saajalta myös viime kädessä ulosottoteitse. Ulosoton piiriin kuuluvat sellaiset etuudet, jotka eivät kuulu oikeusavun etuuksiin. Puolustajan palkkiot määrätään samalla tavoin kuin oikeusapupalkkiot.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]