Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulujen maksaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsääntöisesti oikeudenkäyntikulut maksaa se asianomainen, joka häviää jutun. Jutun häviäjä on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikulujen tulee olla tapauksen laatuun ja laajuuteen nähden tarpeellisia ja kohtuullisia. 

Indispositiivisissa riita-asioissa eli asioissa, joissa sovinto ei ole sallittu, asianosaiset vastaavat omista kuluistaan. Esimerkiksi lasten huoltajuuskiistat ovat riita-asioita, joissa sovinto ei ole sallittu. Indispositiivisissa asioissa on mahdollista, että asianosainen korvaa vastapuolen kulut, jos siihen voidaan katsoa olevan erityinen syy.

Jos asianosaisen kanne eli asianosaisen esittämä vaatimus jätetään tutkimatta, hänen katsotaan hävinneen asian. Jos asianosainen ei saavu tuomioistuimeen tai peruuttaa kanteen, hän on pääsääntöisesti oikeudenkäyntikulujen maksaja. 

Mikäli asia on ollut oikeudellisesti niin epäselvä, että hävinneellä asianosaisella on ollut perusteltu syy oikeudenkäyntiin, tuomioistuin voi määrätä, että asianosaiset osaksi tai kokonaan vastaavat itse oikeudenkäyntikuluistaan.

Syyttäjän ajamissa rikosasioissa korvausvelvollisuus määräytyy tuomion lopputuloksen perusteella. Rangaistukseen tuomittu on velvollinen korvaamaan oikeudenkäyntikulut, mikäli se ei ole kohtuutonta. 

Jutun vireillepanija suorittaa valtioille oikeudenkäyntimaksun, jonka suuruus on noin 500 euroa. Muita oikeudenkäyntikuluja eli asianosaiskuluja muodostuu asianajajan palkkiosta ja kulukorvauksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]